Teletheater van Jaco Van Dormael met Maaike Neuville!

Jaco Van Dormael verfilmde de KVS-voorstelling Bovary en die was vrijdagavond op Canvas te zien en is nu beschikbaar op Vrt Nu.

KVS-directeur Michael De Cock en regisseur Carme Portacelli maakten een theaterversie van het beroemde boek Madame Bovary van Gustave Flaubert, maar door corona konden die voorstellingen (voorlopig) niet doorgaan. De voorstelling, met hoofdrollen voor Maaike Neuville en Koen De Sutter, had in februari zijn theaterpremière moeten beleven.

Na die noodgedwongen annulatie besloten de makers op zoek te gaan naar een alternatieve manier om het stuk te tonen. KVS en Canvas sloegen de handen in elkaar en maakten er een filmversie van, geregisseerd door Jaco Van Dormael (Toto le hérosLe huitième jour en Le tout nouveau testament). Hij maakt dankbaar gebruik van de lege theaterzaal door in te zoomen op de scène en dichtbij te komen.

De uitzonderlijke omstandigheid dat er geen publiek in de zaal zit, gaf Van Dormael vrij spel en liet hem toe grenzen tussen theater, film en televisie te doorbreken. Hij creëert zo een heel nieuw, eigen genre, het ‘teletheater’.

Flauberts roman over de rebelse doktersvrouw Emma Bovary is al meer dan 150 jaar oud, maar het thema blijft actueel. Als maatschappij worstelen we nog steeds met eeuwenoude stereotiepe patronen tussen man en vrouw. Emma Bovary is daar het slachtoffer van, maar verzet er zich ook tegen. Het is een intens theaterstuk geworden over verlangen en overspel, over onmogelijke liefde en patriarchaat, over leven en dood. Bovary is een stuk over de zoektocht naar geluk.

Emma Bovary vindt haar echtgenoot, de plattelandsdokter Charles Bovary ‘een burgermannetje van niets, de koning van de middelmaat, een ambitieloze lege fles’. Ze heeft een hekel aan hun gesprekken ‘die plat zijn als een stoeptegel’. Haar leven is ‘een koude zolder met een dakraam dat uitkijkt op het noorden’. Ze wordt ‘hopeloos verliefd op andere mannen. Ze zoekt ze op in hotelkamers, bij hen thuis, in steegjes. Ze verliest zich in hun armen. Ze vindt er scherven van haarzelf terug. Vindt er het leven. Toch even.’ Kortom, Emma verveelt zich in haar huwelijk. Ze heeft andere verwachtingen en zegt op een bepaald moment ‘foert’.

Bovary is nu beschikbaar op Vrtnu

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …