Stijn Coninx en Hugo Matthysen doen het met een vuile Piet in plaats van een zwarte

De Piet die we in ‘Ay Ramon!’ zien, de Sinterklaasfilm van Stijn Coninx, is geen zwarte Piet. Het is een blanke Piet die niet heel proper is. Noem hem een politiek correcte Piet.

Tweede sinterklaaskenners, Hugo Matthysen en Stijn Coninx. De ene heeft een verleden in ‘Dag Sinterklaas’, de andere in ‘De Blijde Intrede’.

Hier vertellen ze zelf of ze er op uit waren in ‘Ay Ramon!’ een politiek correcte Piet aan de kijker te serveren.

Klik op de items hieronder om te horen wat ze te zeggen hebben :

– Stijn Coninx over zijn Piet

– Hugo Matthysen over zijn Piet

Ze kennen elkaar onder meer van ‘Het Peulengaleis’.  Waar ze vijf seizoenen hebben samengewerkt.  De regisseur van ‘Daens’ en ‘Marina’ was eigenlijk in volle voorbereiding van een film over De Bende van Nijvel.  Maar toen dat project meer voeten in de aarde bleek te hebben dan aanvankelijk gedacht, viel er een gat in de planning van Coninx.  De Sint kwam toen prompt met een geschenkje aanzetten. Nog nooit was er een Sinterklaasfilm geweest in Vlaanderen. Nederland had al jaren zijn eigen Sint-films. Ook dit jaar.  Onder meer met Tom Audenaert in de cast.  Maar een Vlaamse Sint-film was er dus niet. Nu wel.  Een vergiftigd geschenk zou je kunnen denken, met alle heisa in het achterhoofd rond de pieten van de Sint. Die waren te zwart, en waren een uiting van de minachting van de blanke mens voor zijn zwarte medemens, zo werd her en der gesteld.   In ‘Ay Ramon!’ zie je dan ook geen zwarte piet. Wel een blanke piet met een vuil gezicht. Onder politieke druk?  We vroegen het aan Stijn Coninx en zijn scenarist Hugo Matthysen. Zie hier wat ze daarover zeggen.

 

 

Zie ook nog :

De trailer van ‘Ay Ramon!’

Stijn Coninx over zijn politiek correcte Piet

Hugo Matthysen over zijn politiek correcte Piet

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …