Staande ovatie voor ‘J’aime la vie’, het filmdebuut van Mathias Sercu!

Regisseur Mathias Sercu + cast van 'J'aime la vie', net voor de premiere te Kinepolis

Na acht jaar was het dan zover: afgelopen donderdag ging J’aime la vie, het filmdebuut van scenarist en regisseur Mathias Sercu, in premiere in de Kinepolis te Gent. En dit na een, op zijn zachtst uitgedrukt, toch wel hobbelig parcours.

Mathias Sercu begon al in 2015 aan het scenario, slechts enkele jaren nadat zijn broer kanker kreeg. In de lente van 2021 bleek bovendien zijn zoon Tore (25) ongeneeslijk ziek: hij heeft beenmergkanker. Genoeg redenen om de filmplannen stante pede op te bergen, maar aangevuurd door zijn gezin zette Sercu juist door. En hoe! Het resultaat – opgedragen aan Tore, die op de premiere aanwezig was – is zonder meer indrukwekkend te noemen.

Staande ovatie voor ‘Jaime la vie’ van Mathias Sercu!

J’aime la vie is een ontroerend en pretentieloos debuut dat het hart van de kijker onmiddellijk verovert. De film is een ode aan zorgzaamheid en empathie, zonder in platitudes te vervallen of te moraliseren. De levensechte personages en dito dialogen raken vanaf het eerste moment, de trefzekere montage (Phillipe Ravoet) zorgt voor een deugddoende vaart, het knappe camerawerk van Anton Mertens staat ten dienste van de puike acteerprestaties, en de soundtrack van Hannelore Bedert en Thomas Vanelslander is pakkend. Hoewel het verhaal geen heftige thema’s schuwt, ademt de film toch humor, levensvreugde en een diepmenselijke warmte.

Janne Desmet en Mathias Sercu

Actrice Janne Desmet geeft met glans gestalte aan hoofdpersonage Mira, een alleenstaande moeder bij wie kanker wordt vastgesteld. Uit bezorgdheid om haar kind (Matthias Busschaert), tracht ze de banden tussen haar uiteengevallen familie te herstellen. Ze boekt een tripje voor haar broers Rocco (Jurgen Delnaet) en Mario (Bert Dobbelaere), en haar schoonzusje Emmy (Greet Verstraete). Samen trekken ze naar de Ardennen, waar hun moeder Christiane (Els Olaerts) woont, die Mira al elf jaar niet meer heeft gezien. Kan het verleden, met het oog op de toekomst, alsnog worden rechtgetrokken?

Afgelopen donderdag kreeg J’aime la vie alvast een verdiende staande ovatie, vanaf 13 december kan het grote publiek de film in de bioscoopzalen gaan ontdekken. Doe uzelf een plezier en ga kijken. Wij voorspellen alvast een dikke hit.

Check Also

Frank Lammers zondag de negenste

Frank Lammers over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

Frank Lammers, die sinds ‘Undercover’ niet meer van de Vlaamse televiseschermen weg te denken valt, …