Sprakeloos’ in première op ‘Le Festival International du Film d’Amour’

Voor de 33ste keer al vindt in het Waalse Bergen, ofte Mons, het Festival van de Liefdesfilm plaats.  Met tal van internationale films op de affiche, maar ook enkele Belgische.  En onder die Belgische, één Vlaamse : ‘Sprakeloos’ van Hilde Van Mieghem.  Op 15 februari kan je er de film al zien, en dat is enkele weken voor de prent officieel in première gaat.

Het festival opent vanavond met de film ‘Monsieur & Madame Adelman’, een Franse film van Nicolas Bedos, die zelf het scherm deelt met Doria Tillier. Beide acteurs zullen vanavond in Mons van de partij zijn.  Er staan enkele tientallen internationale films op het programma van het festival.  Maar ook de Belgische film komt er aan bod.

En de titel die ons het eerst in het oog springt is natuurlijk die van ‘Sprakeloos’, de verfilming van het gelijknamige boek van Tom Lanoye waar wij vol ongeduld naar uitkijken.  Kunt u ook niet wachten tot 15 maart om de film te zien? Wel, dan moet u op 15 februari naar de Imagix in Mons, waar de film om 18 uur vertoond wordt. In aanwezigheid van de ploeg.  Naast regisseuse Hilde Van Mieghem zou het dus kunnen zijn dat ook Viviane De Muynck, Stany Crets, Marie Vinck en Flor Decleir erbij zijn. En wie, ook Tom Lanoye.  De dag nadien, op 16 februari is er nog een vertoning om 15 uur, maar dan zonder  dat daarbij de acteurs en regisseur aanwezig zijn.

Dat is dus alvast één goeie reden om de verplaatsing naar Bergen te maken.  Een mooi stadje trouwens. In 2015 nog Europese culturele hoofdstad.  En zoals gezegd, naast het internationale aanbod zijn er nog meer Belgische films te zien. Zoals deze :

‘Chez nous’, de nieuwste van Lucas Belvaux, de Belgische regisseur die al jaren in Frankrijk woont, ging onlangs in wereldpremière op het Festival van Rotterdam.  Na zijn vorige, ‘Pas son genre’ werkt hij daarin opnieuw samen met de geweldige Emilie Dequenne , die dit keer een verpleegster speelt die op politiek vlak heel naïef is en zich laat overtuigen om op de lijst te staan van de extremistische nationale partij die veel gelijkenis vertoont met het Front National.  De trailer alleen volstond om Marine Le Pen en co op hun achterpoten te laten staan.  En Lucas Belvaux verwacht dat de film zelf alleen nog maar meer woede zal opwekken van extreem-rechts.

 

In de internationale competitie in Bergen vinden we ‘Mon Ange’ terug, de nieuwste langspeler van Harry Cleven. Toen de regisseur tegen Jaco Van Dormael vertelde over het verhaal dat hij wou verfilmen, geloofde die laatste daar zodanig in dat hij Cleven zelf betaalde om het uit te schrijven. Geen wonder dan ook dat Juliette Vandormael uiteindelijk achter de camera belandde.  Een dame die net als haar vader weet waarmee ze bezig is.  De film moet bij ons nog uitkomen, maar het camerawerk werd al bekroond.

 

Ook het Belgisch-Franse ‘Planetarium’ van Rebecca Zlotowski waarin Nathalie Portman en Lily-Rose Depp de hoofdrollen vertolken wordt in Mons vertoond.  Deels Belgisch want gecoproduceerd door Les Films du Fleuve van Luc en Jean-Pierre Dardenne.

En ook ‘Noces’ de nieuwste van Stephan Streker staat op het programma van het festival van Mons. Streker, die indruk maakte met zijn vorige ‘Le monde nous appartient’, heeft het in ‘Noces’ over Zahira, een Belgisch-Pakistaans meisje van achttien, heeft een hechte band met haar familie,tot de dag dat men haar een traditioneel huwelijk oplegt. Gewrongen tussen de wensen van haar ouders,haar westerse levenswijze en haar drang naar vrijheid rekent het meisje op de hulpvan haar grote broer en vertrouweling, Amir.  ‘Noces’ draait vanaf 8 maart bij ons in de zalen.

De Belgisch-Franse coproductie ‘Un profil pour deux’ van Stéphane Robelin, mag het festival afsluiten. Een komedie met Pierre Richard waarin met Stéphanie Crayencour en Stéphane Bissot ook enkele Belgen te zien zijn. Richard speelt een oude weduwnaar die al enkele jaren niet meer buitenkomt, tot een jongeman hem laat kennismaken met het internet en de oude in geen tijd actief wordt op een datingsite.

Pierre Richard is trouwens ook te zien in een andere Belgische film waar we ook naar uitkijken : ‘Paris pieds nus’ van het Belgisch-Canadese duo Dominique Abel en Fiona Gordon, die al jaren furore maken met hun burleske komedies.  Ook Emmanuelle Riva, onlangs overleden, is trouwens te zien in deze prent waarin een Canadese vrouw naar Parijs reist om haar dolende tante bij te staan. Maar de vrouw verdwaalt, en de tante trekt alleen op avontuur.   Ook een eerdere kortfilm, ‘Walking on the Wild Side’, en  de langspeler ‘La Fée’ van het befaamde duo zijn in Mons te zien.  En om het Abel & Gordon compleet te maken, geeft het komische duo ook een ‘leçon de cinéma’.

 

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …