Spaans regisseur Agustí Villaronga wint Joseph Plateau Honorary Award!

Donderdag 10 oktober heeft Agustí Villaronga op Film Fest Gent de Joseph Plateau Honorary Award in ontvangst mogen nemen voor zijn indrukwekkend palmares, dat grotendeels onder de radar leeft van het grote publiek. De meervoudige winnaar van de Goya’s, de belangrijkste Spaanse filmprijzen, nam de prijs donderdag persoonlijk in ontvangst in Sphinx Cinema.

De uitreiking vond plaats voor de vertoning van zijn sinistere debuutfilm Tras el Cristal, een culthit in de Spaanse cinema. De schokkende impact van die film overschaduwde enigszins zijn volgende films, wat van Villaronga een van de grootste ‘onbekende’ Spaanse regisseurs maakt.

Van zijn in totaal acht speelfilms haalde geen enkele het ooit tot het reguliere bioscoopcircuit in België. Reden te meer voor Film Fest Gent om een focusprogramma rond Villaronga op te richten binnen onze focus op Spaanse cinema.

Patrick Duynslaegher, curator van de Classics, over Villaronga: “De zes films van Villaronga die we tijdens deze editie van FIlm Fest Gent vertonen, onthullen een regisseur met een sterke persoonlijkheid en een coherent oeuvre met terugkerende thema’s en obsessies, met een eigen stem en kijk op de wereld en op de cinema. Oer-Spaanse films ook, in hun duister coloriet en hun uitdagende beeldende kracht. Hoe provocerend en subversief het werk van deze Catalaanse regisseur dan wel mag zijn, het is ook meeslepend dramatisch, vol conflicten, geheimen, historische trauma’s (de Burgeroorlog, de Franco-dictatuur), verboden liefde, verheven hartstocht, melancholische mijmeringen en intense pathos.”

De jaarlijkse Joseph Plateau Honorary Awards bekronen gasten voor hun bijzondere bijdrage aan de kunst van het filmmaken.

Check Also

Mee op zee met ZODIAC!

Afgelopen week werd de kortfilm ZODIAC gedraaid op zee, voor de kust in Nieuwpoort. Fotograaf …