She They Us en Draw for Change! op Film Fest Gent!

She They Us

Met de docureeksen Draw for Change! over zes vrouwelijke internationale cartoonisten, en She They Us over zeven personen uit de Lage Landen programmeert Film Fest Gent twee series die allebei verbeelden hoe mensen op hun – soms activistische manier – streven naar een gelijkwaardiger wereld. Beide series zijn Belgische producties en zijn later op VRT CANVAS te zien. 

She They Us

Hoe bestorm je een maatschappij die niet gevormd lijkt te zijn voor de persoon die je bent? Dat is de vraag waarop She They Us een antwoord tracht te vinden. In vijf thematische en visueel verrassende afleveringen tonen de personages hoe zij in de Lage Landen dagelijks te maken krijgen met discriminatie op vlak van huidskleur, gender, seksualiteit, religie en klasse. En hoe zij elk op hun eigen manier streven naar een gelijkwaardige wereld, die beter aansluit bij hun leven, job, liefdesleven én lichaam.

Regisseurs Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq trokken samen met de personages doorheen Europa, de Verenigde Staten van Amerika en Noord-Afrika om zo hun verschillende gevechten voor gelijkwaardigheid in kaart te brengen.

She They Us (een productie van het Gentse productiehuis Cassette for timescapes) gaat met de eerste twee afleveringen – Veiligheid en Ouderschap – tijdens het 50ste jubileumjaar van Film Fest Gent in wereldpremière op woensdag 11 oktober 2023, in aanwezigheid van de regisseurs en van de personages, onder wie muzikante Charlotte Adigéry en de wereldvermaarde game presentator Eefje “Sjokz” Depoortere.

She They Us
Draw for Change!

Het unieke perspectief van vrouwelijke cartoonisten levert een belangrijke kritische bijdrage aan onze samenleving, die wordt overspoeld door sociale media, populisme en fake news. Deze kunstenaars brengen frisse inzichten en zijn vaak in staat om dwars door het ruis van sociale media te prikken, waardoor ze een alternatief perspectief bieden te midden van de overvloed aan informatie. In dit moderne digitale tijdperk blijft de cartoon een krachtig instrument voor sociale discussie, debat en activisme.

De internationale coproductie Draw for Change! van de Belgische hoofdproducent Clin d’oeil films en Belgische showrunners Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe benaderde zes vrouwelijke internationale regisseurs. Deze zes regisseurs wendden zich vervolgens tot zes vrouwelijke cartoonisten, waarbij elk van die regisseurs een nauwe band heeft met de samenlevingen waarin de geportretteerde cartoonist werkt, met name Syrië, Mexico, India, Rusland, Egypte en de Verenigde Staten.

De zesdelige reeks gaat met de eerste twee afleveringen – Syrië en Mexico – in première op Film Fest Gent op maandag 16 oktober, en zal op 25 november 2023 – de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen – te zien zijn in de Belgische bioscopen. De reeks komt later ook op VRT CANVAS.

Draw for Change! (Mexico)

Serial Day – dinsdag 17 oktober 2023

De reeksen She They Us en Draw for Change! komen ook aan bod op de jaarlijkse Serial Day van Film Fest Gent, dit jaar op dinsdag 17 oktober 2023. De Serial Day maakt deel uit van het industry-aanbod van Film Fest Gent, en richt zich op mensen uit het filmberoep en filmstudenten. De vertoningen worden op die dag gevolgd door panelgesprekken met regisseurs Zaïde Bil, Sam Peeters, personage Fatima-Zohra Ait El Maâti en producente Emmy Oost voor She They Us en voor Draw for Change! met Vincent Coen, Guillaume Vandenberghe en Karen Vázquez Guadarrama, regisseur van de Mexicaanse aflevering.

Tickets voor She They Us, Draw for Change! zijn vanaf donderdag 21 september 2023 verkrijgbaar via de website van Film Fest Gent.

Check Also

Mee op zee met ZODIAC!

Afgelopen week werd de kortfilm ZODIAC gedraaid op zee, voor de kust in Nieuwpoort. Fotograaf …