Schroot’ is enige Vlaamse kortfilm in openluchtselectie van ‘Best of’ op BSFF

Dit jaar viert het Brussels Short Film Festival zijn 20ste verjaardag.  Een festival dat altijd veel meer Franstalig getint was, maar waar in de loop der jaren heel veel Vlaamse films in de prijzen gevallen zijn. ‘Empire’ van Kristof Hoornaert,  ‘In de naam van de kater’ van Thijs De Block, ‘August’ van Jeroen Perceval, ‘De weg van alle vlees’ van Deben Van Dam, ‘Badpakje 46’ van Wannes Destoop, ‘Siemiany’ van Philip James McGoldrick, ‘A Day in a Life’ van Nicolas Daenens, ‘Oh my God’ van Christophe Van Rompaey, het zijn maar enkele van de Vlaamse winnaars.  Maar een film die niet in dat lijstje voorkomt is ‘Schroot’ van Anthony Van Roosendael.  En precies die film zit in het lijstje van de openluchtselectie van ‘Best Of’, de 22  films die tijdens het BSFF vertoond worden op de trappen van de Kunstberg, waar je op een scherm kijkt terwijl op de achtergrond de lichtjes van het Brusselse centrum meefonkelen.  1 van de 15 Belgische films die in die selectie zit, is Vlaams.

Een trotse regisseur

De kortfilm ‘Schroot’ gaat over hoe een man afscheid moet nemen van zijn wagen. Een Nissan Micra uit 88. Van Roosendael is niet verrast te horen dat wij verrast zijn dat zijn film op dat lijstje voorkomt. Vorig jaar zat hij nog in de nationale competitie tijdens het BSFF en won toen geen prijzen. “Mijn kortfilm is nogal onder de radar gebleven terwijl hij wel een mooi parcours heeft afgelegd. En nog aan het afleggen is,” zegt hij.

“De organisatie van BSFF toont haar appreciatie voor mijn kortfilm door deze als enige Vlaamse film op te nemen in de openluchtselectie ‘Best of’ van het 20 jarig bestaan van het filmfestival.  20 Jaar aan kortfilms zijn heel wat kortfilms, dus ik ben trots om daaruit geselecteerd te worden en deel van de selectie uit te mogen maken. Zeker ook omdat BSFF elk jaar een erg eigenzinnige keuze van kortfilms heeft.  Ik denk dat ‘Schroot’ een typische Waalse absurditeit en ’tragikomischheid’ bezit die in de smaak valt bij de organisatie van het BSFF. Het sappige Gents van protagonist Jurgen Delnaet alsook het zangerige Limburgs van de onthechte Stan Reekmans klinkt dan allicht superexotisch in de oren voor hen. Een goede match blijbkaar.Ik heb Schroot geschreven, geproduceerd en geregisseerd in het kader van Follow Gent 2015 waar hij samen met 10 andere kortfilms deel uitmaakte van een langspeelfilm die op het Internationaal Film Festival van Gent vertoond werd. Dit wil zeggen dat de kortfilm zonder noemenswaardig budget gerealiseerd werd. Een eeuwige dank gaat dan ook uit naar de cast en (erg kleine) crew die dit mee hebben mogelijk gemaakt.”

 

 

De kortfilm legde intussen wel een mooie weg af van filmfestivals. Hier een lijstje dat nog steeds aandikt :
International Short Film Festival Uruguay 2017
Cluj Shorts international Short film festival 2017
Ramdam Festival 2017
Festival Courts mais trash, 2017
Brest European Short Film Festival 2016
Paris Courts Devant 2016
Festival Les enfants terribles – Huy 2016
Brussels International Short Film Festival 2016
Thessaloniki International Short Film Festival 2016
Internationaal Film Festival Gent 2015 (in het kader van Follow Gent)

Voor Anthony Van Roosendael is het goed dat die selectie voor de ‘Best of’ van BSFF nog even de spots op hem richt. “Momenteel heb ik een kortfilmscenario geschreven met zowel kortfilmfestival als commerciële allures waar ik een productiehuis voor zoek om het samen te verfilmen. Kandidaten mogen zich steeds aanmelden,” lacht hij. Hij is intussen ook bezig met een erg persoonlijk langspeelfilmproject dat hij in september wil indienen bij het VAF.

‘Schroot’ draait op 3 mei op de Kunstberg in Brussel in openlucht. Een buiten-kans!

‘Badpakje 46’ zit samen met onder meer ‘Suiker’ van Hilde Van Mieghem en ‘The Bloody Olive’ van Vincent Bal in de sectie ‘Musts’, die ook naar aanleiding van 20 jaar BSFF getoond worden in de zalen.

Check Also

Baloji wint de New Voice Award in Cannes!

Augure, of Omen, van de Belgisch-Congolese filmmaker Baloji, won zojuist de ‘New Voice Prize‘ op …