Schoenaerts is rijp voor Hollywood, volgens Roskam

Na zijn vertolking in ‘Rundskop’ heeft Matthias Schoenaerts niet meer in België gewerkt.  Hij heeft twee Nederlandse films gedaan en begint weldra met de opnamen van de Amerikaanse ‘Loft’.  Cinevox vroeg aan verschillende Belgische regisseurs die met de acteur gewerkt hebben (zoals Alex Stockman en Hilde Van Mieghem) of hij klaar is om de stap naar het grote werk te zetten.  De eerste in de reeks : een man, die zoals we eerder meldden op Cinevox zelf buitenlandse ambities heeft, Michael Roskam, de regisseur die verantwoordelijk was voor de film waarin Schoenaerts zijn grootste vertolking weggaf : ‘Rundskop’.

Is Matthias Schoenaerts rijp voor een internationale carrière?

Michael Roskam : “Jazeker, absoluut.  Een volmondige ja dus.  Ik zou niet weten wie er nog zou aan twijfelen.  Wat talent betreft en professionalisme sowieso, daar heb ik nooit aan getwijfeld. En ik denk dat het qua attitude en zo ook helemaal goed zit.  Voor hem mag het, maar het moet niet.  Als hij de kans krijgt om iets te doen waar hij zich in kan vinden, dan zal hij dat zeker doen, maar hij heeft zijn prioriteiten. Hij is ondertussen toch ook al 33. Hij is ook geen puber meer hé (lacht). Wat dat betreft, is het nu meer dan ooit het juiste moment, denk ik.”

En dat hij accenten aankan, dat weten we sinds ‘Rundskop’ ook.

Michael Roskam : “En Engels is helemaal geen probleem.  Oké, niet iedereen kan het praten zoals het moet, maar Matthias is gewoon een heel goeie acteur en goeie acteurs kunnen dat wel.  Dat is deel van hun job, deel van hun talent. En ik ben er zeker van dat Matthias perfect Engels kan spreken als dat nodig is.”

Het is wel zo dat hij met jouw film boven zichzelf uitgestegen is.  Dat zei hij zelf.  Misschien was het topniveau dat hij in jouw film haalde, een puur toeval.

Michael Roskam : “Dat denk ik niet. Ik denk wel dat Matthias en ik mekaar zeer goed aanvullen. We hebben zeker nog plannen om samen te werken. Ik heb altijd geweten wat hij in zich had. Als je al zijn rollen even achter mekaar zet, dan zie je toch hoeveel hij wel aankan.  Op het eerste zicht lijken sommige van zijn personages misschien op elkaar, maar als je beter kijkt, zie je hoe divers ze zijn. Intussen is hij op een punt gekomen dat hij zeer goed weet wat hij wil.  Hij is ook zeer intens. Hij wil intens werken.  Hij wil er echt wel voor gaan.  Die method-houding hé.  We zijn een klein land, de kwaliteit van onze films ligt hoog, maar niet elke rol, niet elk personage wordt zo uitgewerkt, zo uitgebouwd als Jacky in ‘Rundskop’.  Je kunt als acteur ook niet aan de lopende band zulke rollen spelen.  Je kunt niet de hele tijd alle registers open trekken. Dat zou onmenselijk zijn. Ik zeg niet dat hij aan Jacky geen plezier heeft beleefd, maar het is niet het soort rol dat je elk jaar wil doen. Dat gaat niet.  Dan brand je veel te snel op.  Binnen de tien jaar is het gedaan.”

Zie ook nog :

Van Mieghem over Schoenaerts

Stockman over Schoenaerts

Roskam tekent bij Amerikaans agentschap UTA

 

Check Also

Jessica Woodworth over LUKA!

Woensdag 13 september verschijnt LUKA, geschreven en geregisseerd door Jessica Woodworth, de winnares van de Leeuw …