Sam Louwyck wint heel terecht de Vlaamse Cultuurprijs voor Film

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz overhandigde op maandag 19 oktober de Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2014 aan acteur, danser, choreograaf en zanger Sam Louwyck tijdens de Avond van het Filmberoep op Film Fest Gent. Sam Louwyck springt in het filmlandschap al jaren in het oog door zijn veelzijdigheid en unieke stijl. Hij is een internationale ambassadeur voor Vlaams talent.

Zo begon het officiële persbericht.  Wij weten het hier natuurlijk al veel langer. Zoals we alles al veel langer weten wat film in Vlaanderen betreft.  Blik terug in het archief van Cinevox en je zult een schat aan info, filmpjes vooral met unieke verhalen van Sam, kunnen terugvinden.  Jaja, het klopt allemaal wat er gezegd werd, zijn kosmopolitisch karakter, zijn meertaligheid en zijn artistiek doordachte keuzes. Het is ook waar dat zijn  loopbaan getuigt van coherentie op het vlak van kwaliteit. En dan is het goed om te verwijzen naar films als ‘Rundskop’, ‘Het vijfde seizoen’, ‘Ex Drummer’, ‘Any way the wind blows’. En er aan toe te voegen dat hij een heel eigen parcours afgelegd. Komende van een verleden als danser.  Maar men moet zijn tegendraadsheid en zijn werklust niet vergeten.  Dat is voor ons de essentie van wat Sam Louwyck is. En dat is wat hij voor ons niet mag verliezen. Zo gaan we hem blijven zien in producties als ‘Le Meraviglie’, waarmee Alice Rohrwacher de Grand Prix van de jury in de wacht sleepte op het Filmfestival van Cannes.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz zei het als volgt: “Sam Louwyck is van alle markten thuis. Hij is danser, choreograaf en zanger. Die bagage weet hij op een subtiele manier te incorporeren in zijn personages als acteur en hij schittert daarmee in hoofd- en bijrollen, in Vlaamse en internationale filmproducties.”  Zo spreken ministers.  Maar we konden niet zeggen dat hij loog. En dat kan je niet altijd van ministers zeggen.

Tijdens het festival is Sam Louwyck te zien in niet minder dan drie films en één serie: ‘Brak’ van Laurent Van Lancker, ‘Les Cowboys’ van Thomas Bidegain, ‘D’Ardennen’ van Robin Pront en ‘Bevergem’ in regie van Gilles Coulier.

Zie ook :

Sam Louwyck over ‘Le Meraviglie’

Sam Louwyck krijgt een staande ovatie

Maar tik vooral zelf Sam Louwyck in, in het zoek-vakje van Cinevox en u zult wonderlijke documenten vinden, zoals dit :

Sam Louwyck is alleen op de wereld

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …