Sam Louwyck en Sergio Herman in Hollandse romcom

Kil en ongezellig, lijken ze ons soms.  Zakelijk en saai.  Maar zo zien ze zichzelf in ieder geval niet. Ze vinden zich vooral romantisch en grappig, zou je kunnen afleiden uit het aantal romantische komedies dat ze er produceren. Terwijl sommigen onder hen wel grappig zijn en dat er best ook wel wat romantische exemplaren tussen zullen zitten. Tja, vooroordelen.  Nog zo’n vooroordeel is dat ze er alleen kleffe romcoms maken. Zo klef, dat blijven plakken aan de grens en er nooit over geraken. Maar ‘Weg van jou’  van regisseur Jelle de Jonge slaagt daar wel in. De film komt op 8 november in de Vlaamse zalen. Afgaand op de stapels lovende kritieken in eigen land, heeft dat misschien te maken met de kwaliteit. Of met het feit dat Sam Louwyck en die halve Belg Sergio Herman er een rolletje in spelen.

 

Er is eerder al een mooie documentaire gemaakt over Sergio Herman, ‘F***ing Perfect’, en de man heeft vaker camera’s op zich gericht dan niet. Veel moeite hoeft hij niet te doen in ‘Weg van jou’. Hij mag gewoon Sergio Herman spelen. En Sam Louwyck, die staat in alle landen ter wereld voor de camera.  Voortdurend, veel en met smaak. Ongelooflijk hoeveel films die man doet. In eigen land krijgen we er maar een fractie van te zien. Onlangs zagen we hem nog op het Film Fest Gent in ‘Les garçons sauvages’, een film die eerder veel bijval genoot op het Festival van Cannes. Louwyck speelt er, net als in ‘Cargo’, een zeeman in. Zij het dat ‘Les garçons sauvages’ een heel andere film is.  Het is meer een absurde, perverse fabel. Maar Sam staat er.  Hij is er de kapitein. Op het filmfestival van Oostende zagen we hem nog in een hoofdrol in ‘Monk’, ook al een Nederlandse film van Ties Schenk en er komen nog enkele Nederlandse films aan waarin hij te zien is. En zeggen dat hij vooral in Franstalige producties aan de bak komt. Zoals ook in ‘Le fidèle’, waarin hij een gevangenisdirecteur speelt.  Ja, Louwyck is overal. En doet het in alle talen. Remember ‘Le meraviglie’, waarin hij aan de zijde van onder meer Monica Bellucci te zien is.

synopsis: Met frisse tegenzin wordt de stadse Evi (Katja Herbers) door haar werkgever van hip Rotterdam overgeplaatst naar stil Zeeuws-Vlaanderen. Dat het niet allemaal onverstaanbare Zeeuwen zijn, blijkt als Evi in Terneuzen de stoere visser Stijn (Maarten Heijmans) ontmoet. Zou ze dan toch aarden in de Zeeuwse klei of keert ze liefst zo snel mogelijk terug naar haar vriend die in Rotterdam is gebleven?

een greep uit de Nederlandse recensies:

“Heerlijk gevoel voor timing en goede beeldvoering maken Weg van Jou verrassend leuk.”
“Herbers sprankelt als de ambitieuze stuntel Evi die valt voor die ene broeierige Zeeuw in coltrui.”
Volkskrant ★★★★

“Weg van Jou steekt met kop en schouders boven het overstelpende aanbod uit.”
“Een romantische komedie drijft op de chemie tussen de hoofdrolspelers en dat zit hier wel snor.”
“Het fraaie camerawerk, de bekoorlijke muziek en de rustige montage springen eruit. Maar Weg van Jou is vooral een liefdesbrief aan Zeeuws-Vlaanderen.”
NRC ★★★★

“Dat is het leuke aan Weg van Jou: aanvankelijk lijkt het alsof de film Zeeland belachelijk gaat maken, maar het zijn juist de Randstedelijke pretentie en arrogantie die ervan langs krijgen.”
“De Jonge doopt het verhaal in lieve humor en prachtige beelden van het Zeeuwse landschap.”
Het Parool ★★★★

 

Check Also

Op de première van Arcadia!

Onlangs schitterde de cast en crew van Arcadia in blauwe en grijze tinten op de premiere …