Sahim Omar Kalifa over Iraq’s Invisible Beauty!

Sahim Omar Kalifa maakte een uniek portrek over de befaamde Iraakse fotograaf Latif Al Ani. Dat is vanaf 3 mei te zien in de zalen.

Iraq’s Invisible Beauty werd gefilmd over een periode van 5 jaar en is een emotionele getuigenis van Irak’s meest waardevolle archivaris. De Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa sloeg hiervoor de handen in elkaar met producer en scenarioschrijver Jurgen Buedts van productiehuis Las Belgas (New Pigs on the Block, Misha and the Wolves). Kalifa maakte eerder al de bekende langspeelfilms Zagros (2017) en Baghdad Messi (2022). Voor Baghdad Messi, de kortfilm (2013) kreeg Kalifa een Oscarnominatie voor Beste Kortfilm.

Fotograaf Latif Al Ani is de vader van de Iraakse fotografie. Hij was de eerste die het kosmopolitische leven van het bloeiende Irak van de jaren 1950 in beeld bracht met unieke zwart-wit foto’s. Onder het onderdrukkende regime van Saddam Hoessein werd Al Ani verplicht te stoppen met fotograferen en lange tijd bleef het stil rond de kunstenaar. Op 86-jarige leeftijd reist Latif Al Ani door zijn verwoeste land op zoek naar de plaatsen die hij destijds fotografeerde.

Iraq’s Invisible Beauty ging in première op het DOCVILLE Festival te Leuven en is vanaf 3 mei te zien in de bioscopen!

Check Also

DOCVILLE presenteert ‘Eternal You’!

Elke maand presenteert DOCVILLE een unieke documentaire in Cinema ZED Leuven. Daarbij kiezen ze telkens …