Sachli Gholamalizad en haar overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Sachli Gholamalizad wordt binnen enkele maanden 35.  Mooie leeftijd.  Het wordt tijd dat de filmwereld haar de kansen geeft die ze verdient.  Het theater is nog altijd haar biotoop.  Ook al vond ze de laatste jaren vlot haar weg naar het kleine scherm.  De theatermaakster van Iraanse origine die op haar 5de in België aankwam, en naast een opleiding aan het RITS ook scholing in Parijs volgde, is meer dan klaar voor het grote scherm.  We zagen haar al wel eens passeren op het doek in ‘De helaasheid der dingen’, en recent nog zat ze in de Nederlandse film ‘Layla M.’, maar toen we haar op het Film Fest Gent nog op haar eigen getrouwe stijlvolle manier de winnaar van de studentenkortfilmcompetitie zagen aankondigen, als lid van de jury, dachten we nog : hoog tijd dat we u eens in een andere gedaante op het filmfestival zien. Dus dames en heren filmmakers, laat komen die rollen.  En in afwachting vroegen we de actrice om ook even onze nieuwjaarsvragen te beantwoorden.  En ja hoor, ook zij antwoordde. Waarvoor dank.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Fien Troch’s ‘Home’ is een bom van een film die me enorm geïnspireerd heeft. Veel films die nog hoog op mijn lijstje staan en waar ik maar niet aan toe ben gekomen helaas, zoals ‘The land of the enlightened’, ‘King of the Belgians’,

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Ik heb het komend jaar vooral veel leuke theaterplannen (KVS en Vooruit), een mooie nieuwe serie, een Franstalige documentaire, … in het vooruitzicht. Maar helaas nog geen filmplannen in Vlaanderen. Op de een of andere manier blijk ik als actrice niet mijn plek te vinden in de verhalen die hier gemaakt worden op filmvlak. Of vinden de regisseurs hun weg niet naar mij. Dat vind ik wel jammer, maar bon, ooit maak ik wel mijn eigen films (en zoek ik acteurs die mij warm maken).

© Charlie De Keersmaeker

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)?
(dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Iedereen die gepassioneerd en gedreven is in zijn vak en grenzen opzoekt, en hierdoor inspireert, verdient mijn appreciatie.
4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Hopelijk veel nieuwe gezichten. Sterke persoonlijkheden ook. Er is genoeg talent hier. Maar nu nog alles benutten.


5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Zullen we samen een bom van een film schrijven/ maken?
JA!!

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Wil iedereen blijven proberen uit zijn hokjes te denken en nieuwe verhalen proberen te vertellen die ons als kijkers uitdaagt en inspireert, die ons nieuwe dingen toont, die ons uit onze comfortzone sleurt en onze wereld op zijn kop zet? Dank u!

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

© Sven De Ridder

Check Also

Josse De Pauw over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

In ‘Zondag de Negenste’, de debuutfilm van Kat Steppe die we reeds kennen van haar …