‘Rosie & Moussa’ verkozen tot beste kinderfilm in Nederland

Shot uit Rosie & Moussa

Elk jaar wordt op het Cinekid Festival de belangrijkste Nederlandse prijs op het gebied van jeugdfilm uitgereikt: de Gouden Leeuw. Die ging gisterenavond naar het Vlaamse ‘Rosie & Moussa’ van Dorthée Van den Berghe. ‘Meneer papier gaat uit Wandelen’, ook een Vlaamse productie, kon rekenen op de Nationale Publieksprijs Onderbouw.

De timing kon niet beter voor ‘Rosie & Moussa’: net nu de film uitkomt op Telenet, Proximus en DVD, kaapt ze een prestigieuze filmprijs weg in Amsterdam. En dat dan ook nog eens aan de vooravond van een schoolvakantie. Terecht is dat in elk geval, want de originele, grappige en bij momenten poëtische film geeft kleur aan de meest druilerige herfstdag. We volgen Rosie, een jong meisje dat met haar mama (Ruth Beeckmans) verhuist naar een grauwe appartementsblok in Molenbeek nadat haar vader (Titus De Voogdt) in de gevangenis belandde. Maar wat aanvankelijk een oord van miserie lijkt, verandert al snel in een fantasierijk universum wanneer Rosie haar buurjongen Moussa ontmoet. Samen maken ze van Molenbeek hun speeltuin, en stoten ze op een bonte stoet aan interculturele eyeopeners.

De film is gebaseerd op de boeken van Michaël De Cock, met tekeningen van Judith Vanistendael. Die visuele pareltjes komen bij momenten ook in de film terug, wanneer beeldopnames en illustraties in elkaar overvloeien op het scherm. Ook Michaël De Cock heeft alleen maar mooie woorden voor de verfilming: “toen het idee voor een film kwam, kon ik dankzij het VAF en Cinekid Script Lab met experts en goed advies aan het script beginnen sleutelen. En daar was dan plots Dorothée van den Berghe. Zij was verliefd op het verhaal en wilde er met haar verbeelding én talent mee aan de slag. En of ze dat deed. Met eindeloos geduld, een feilloos aanvoelen van wat wel en wat niet in het scenario hoorde, en met haar grote talent als acteurscoach en filmmaker”, scheef de auteur op de website van KVS.

Kijk hier naar de trailer van ‘Rosie en Moussa’, en hou zeker ook onze website in de gaten: binnenkort zal het prijzen regenen!

Check Also

Brits-Fins-Belgische coproductie ‘Sebastian’ geselecteerd op Sundance Film Festival!

Zonet maakte het Sundance Film Festival bekend dat de langspeelfilm Sebastian, een Brits-Fins-Belgische coproductie van Lemming …