Rocky Grispen over Oxygen!

Oxygen van Rocky Grispen is te zien op het Tegenstroom Film Festival te Gent, een festival dat drie dagen lang uitsluitend Nederlandse en Vlaamse kortfilms vertoond. Vorig jaar won de film daar Beste Animatie Tegenstroom 2022.

Rocky Grispen is autodidact in het filmmaken, voor deze film sloeg hij de handen in elkaar met Violette Belzer. Al voor wij allemaal tijdens de corona crisis aan het tele-werken gingen, werkten zij samen aan Oxygen vanuit België en Nederland. De eerste fase financierde hij zelf, met Bitcoins. Bij de afwerking kreeg hij hulp van SABAM for CultureOxygen was in 2020 geslecteerd voor het Kortfilmfestival in Leuven.

Oxygen (2020) vertelt het verhaal van een astronaut-arts op een verre planeet die lijdt aan zuurstofgebrek. Om te overleven en haar dochtertje te kunnen terugzien, moet ze hartverscheurende keuzes maken.

De kortfilm is door het Amerikaanse platform DUST gedistribueerd. DUST is een platform dat science fiction films vertoond en de toekomst van de mensheid verkent door de lens van wetenschap en technologie. Grispen nam intussen ook de Britse scenarioschrijver Maurice Suckling onder de arm en diende bij DUST een animatie bijbel in voor een TV-serie van 3 seizoenen. De serie zal worden omgevormd naar de titel: SUDDEN. Het project ligt nu bij hen op de planken en het is dus afwachten wat de uitkomst zal zijn.

Momenteel is Rocky Grispen bezig met zijn eerste langspeelfilm genaamd Zondebokken. Voor het scenario werkte hij ook hier samen met Maurice Suckling. De film is een historisch drama dat gaat over De Bokkenrijders, één van de donkerste pagina’s uit de Limburgse geschiedenis. Tussen 1743 en 1794 werden zeven Bokkenrijdersgroepen hardhandig neergeslagen en men vermoedt dat meer dan 450 onschuldige mensen ter dood zijn veroordeeld.

De film toont aan hoe een onderzoek naar de Bokkenrijders volledig kan ontsporen en daar uiteindelijk de kleine man de dupe van wordt. Het is een verhaal gedreven door geloof en bijgeloof, door armoede maar ook door sociale onrechtvaardigheid. Het is een Limburgs verhaal met een universeel en herkenbaar thema dat de geschiedenis zo authentiek mogelijk probeert na te vertellen.

De dialogen zijn gesproken in het plaatselijke dialect en er zijn maar liefst 200 kostuums ontworpen en 500 rekwisieten bij elkaar verzameld. De muziek wordt gecomponeerd door Joris Hermy (De Zonen van Van As, Gina en Chantal), die ook meewerkte aan Oxygen. Het project zit in de laatste weken van de postproductie.

Tegenstroom Film Festival gaat door van 29 maart tot en met 2 april, Oxygen wordt vertoond op zaterdag 1 april.  Zondebokken zal in het najaar van 2023 in de bioscopen te zien zijn.

Check Also

vos en haas

Ontdek de Vlaamse trailer van ‘Vos en Haas redden het bos’!

Op 23 oktober komt de komische familiefilm ‘Vos en Haas redden het bos’ uit in …