Robbe De Hert, regisseur van o.a. De Witte Van Sichem, is overleden.

© Christophe De Muynck

Regisseur Robbe De Hert (77) is vandaag van ons heengegaan, omringd door zijn naaste familie en vrienden. Dit melden zijn zoon Lou De Hert, zijn broer Stan De Hert, en zijn intieme vrienden Gil Knevels en Ida Dequeecker.

Robbe De Hert was een pionier van de Vlaamse film. Hij was medeoprichter (in 1966) en bezieler van Fugitive Cinema, het legendarische Antwerpse filmerscollectief.

Met succesvolle speelfilms als o.a. De Witte van Sichem, Zware Jongens, Blueberry Hill en Lijmen/Het Been heeft hij de Vlaamse film telkens weer bestaansrecht gegeven.

Met Joke Sluydts bij de opnames van Hollywood aan de Schelde.               © Kris J. Y. Verdonck

In talrijke documentaires zoals Le Filet Américain, Janssen & Janssens draaien een film en recent nog Hollywood aan de Schelde gaf hij zijn ongezouten mening over mens en maatschappij en de geschiedenis van de Vlaamse film.

Robbe was ook een spilfiguur in de King Kong, het culturele centrum dat tussen 1972 en 1982 een centrale rol speelde in het progressieve sociale en culturele leven in Antwerpen.

 

Enkele naaste filmcollega’s gaven een eerste reactie op zijn heengaan…

Jan Verheyen:

“Robbe is altijd een ‘enfant terrible’ genoemd, maar hij was dat niet uit keuze maar uit noodzaak. In die boeiende maar moeilijke pioniersjaren van de Vlaamse film moést je wel lastig doen om gehoord te worden.

Robbe was een ‘enfant terrible’ zodat de volgende generaties het niet meer hoefden te zijn. En hij was boven alles een ongelooflijke filmliefhebber die cinema ademde; hij was onze Monsieur Cinema.”

Erik Van Looy: 

“Robbe was tegelijk een groot en bezeten filmmaker en één van de meest unieke persoonlijkheden van zijn tijd. Vaak geestig, altijd weerbarstig, nooit banaal. Ik denk dat we mogen zeggen dat hij minstens 10 levens heeft geleid. Het hadden er nog 10 méér mogen zijn.

Indien de hemel bestaat, zetten ze daar maar beter snel een regisseursstoel klaar en maken ze zich op voor een stevige storm, want Robbe bleef altijd zichzelf en zal altijd zichzelf blijven. Ik hoop dat we hem nog héél lang zullen missen.”

Michaël Pas:

“Robbe was een volksheld. Iemand die zichzelf gemaakt heeft. Zonder opleiding, zonder middelen, met niets dan zijn talent en zijn koppigheid. Zo heeft hij aan de weg van de Vlaamse film getimmerd, en kansen gemaakt voor wie na hem kwam.

Als jongetje van twaalf speelde ik mee in Robbe’s De Witte van Sichem. Ik was diep onder de indruk van Robbe zelf, zijn bezieling, zijn energie en zijn gedrevenheid. Na mijn toneelschool was ik enorm trots dat ik de rol van Robbe mocht spelen in Blueberry Hill. Het vertrouwen dat hij me daar geschonken heeft, heeft me mijn hele loopbaan als acteur voortgestuwd. Ik heb veel aan Robbe te danken. Dank je wel, grote beer!”

Omwille van Covid-19 wordt in intieme kring afscheid genomen. In 2021 plannen vrienden, met akkoord van de familie, een herdenking. De familie vraagt om in alle rust dit verlies te kunnen verwerken.

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …