Rebel gaat naar Amerika!

Na een succesvolle ontvangst in het buitenland, een wereldpremière op het Filmfestival van Cannes en een geslaagde doortocht in de Belgische zalen heeft Rebel, de laatste film van Adil & Bilall en Caviar nu ook een Noord-Amerikaanse distributeur beet.

Na eerdere verkopen aan meer dan 70 landen kondigt producent Caviar nu aan dat de film is opgepikt voor distributie in Noord-Amerika en Canada door Yellow Veil Pictures. Yellow Veil is een in New York & Los Angeles gevestigde filmdistributeur die zich concentreert op festival-favorieten op de grens tussen commerciële en art-house cinema. Zo verdeelden ze recent onder andere Lux Aeterna (Gaspar Noé), Falcon Lake (Charlotte Le Bon), La llorna (Jayro Bustamante), The Long Walk (Mattie Do) in de VS.

“We zijn enorm blij dat Yellow Veil Pictures ‘Rebel’, onze meest persoonlijke film, naar de Amerikaanse zalen zal brengen. We staan nu op het punt om ‘Bad Boys Ride or Die’ te draaien, en zetten dit najaar onze schouders onder de release daar!” aldus een enthousiaste Adil & Bilall.

Joe Yanick, mede-oprichter van Yellow Veil Pictures zegt: “Adil en Bilall namen wat ze in Hollywood leerden en brachten het terug naar pure art-house cinema om een onvergetelijke ervaring te creëren die we niet kunnen wachten om met het Amerikaanse publiek te delen. Als er zoiets bestaat als een blockbuster-art-house film, dan is ‘Rebel’ het zeker.”

Naast de wereldpremière in Cannes, is de film al op meer dan 20 internationale festivals (in US, Europa, Brazilë, Midden-Oosten en Azië) vertoond en won hij verschillende prijzen waaronder de prijs voor Beste Muziek op de Magrittes, de Best Narrative Feature op het Philadelphia Film Festival en Boston Underground Film Festival, de Audience Award at KlikFilm World Cinema Week in Jakarta en de hoofdprijs op het Italiaanse L’Aquila film festival.

Bij De Ensors was Rebel 11 keer genomineerd, maar de concurrentie was helaas te groot…

Rebel volgt het verhaal van Kamal. Hij besluit zijn leven te beteren en verlaat België om oorlogsslachtoffers in Syrië te helpen. Maar eens aangekomen wordt hij al snel gedwongen om zich bij een gelovige militie aan te sluiten en zit hij vast in Raqqa. Ondertussen wordt zijn jongere broer Nassim thuis in Brussel een gemakkelijke prooi voor radicale rekruteerders, die hem beloven hem te herenigen met zijn grote broer. Hun moeder, Leila, vecht om het enige wat ze nog heeft te beschermen: haar jongste zoon.

De film is een productie van Bert Hamelinck en Dimitri Verbeeck voor Caviar. Naast Adil & Bilall schreven ook o.a. Kevin Meul en Jan Van Dyck mee aan het scenario. Robrecht Heyvaert tekende voor de fotografie, terwijl Hannes De Maeyer, Oum en Bakr instonden voor de originele score. De choreografie was in handen van Sidi Larbi Cherkaoui.

De film is nu beschikbaar in de videotheken van Telenet, Proximus en Apple TV. Ook zijn er nog wekelijks verschillende schoolvoorstellingen gepland. 

Check Also

‘Kaalkapje’ geselecteerd voor Future Frames!

Filmmaker Marthe Peters is met haar korte documentaire ‘Kaalkapje’ geselecteerd voor Future Frames, een showcase …