Raoul Servais, pionier van de animatiefilm, overleden.

Raoul Servais overleed vrijdag 17 maart 2023, op 94-jarige leeftijd in zijn woning te Leffinge.

Servais was een pionier in de animatie wereld en werd internationaal gelauwerd. Hij maakte films zoals Atraksion (2001), Nachtvlinders (1997), Taxandria (1994), Harpya (1979) en Tank (2015). De kunstenaar werd tal van keren bekroond, hij ontving o.a. een Gouden Palm voor Harpya op het Filmfestival van Cannes in 1979.

Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent op de afdeling sierkunst waar hij voor het eerst animatiefilm leerde kennen. In 1963 stichtte hij zelf de richting Animatie op op deze academie. Hij is ook medestichter van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

In oktober konden we Servais nog interviewen op Film Fest Gent, waar de wereldpremière plaatsvond van zijn zestiende kortfilm Der Lange Kerl. Daar kreeg hij ook de Joseph Plateau Honorary Award voor zijn gehele oeuvre.
 

Er loopt sinds februari een tentoonstelling met zijn werk, die kan je nog gaan bekijken t.e.m. 31 mei.

IN FLANDERS FIELDS MUSEUM – EXPO RAOUL SERVAIS. OORLOGSHERINNERINGEN

(woensdag 1 februari 2023 – woensdag 31 mei 2023)

Deze expo – in samenwerking met Raoul Servais, Raoul Servais Collection en In Flanders Fields Museum – focust op het thema oorlog in het leven en werk van Raoul Servais. Raoul Servais maakte als jonge kerel de Tweede Wereldoorlog mee en groeide op met de verhalen van zijn moeder en ooms over de Eerste Wereldoorlog. De expo bevat naast originele tekeningen ook schilderijen en objecten uit zijn privé collectie. Dagelijks worden de kortfilms Chromophobia(1965), Operation X-70 (1971), Tank (2015) en het recente Der Lange Kerl (2022) getoond.

Meer info over Raoul Servais vind je hier.

 

Check Also

Casting call: jonge actrice voor nieuwe langspeelfilm van Frank Van Passel!

Voor de nieuwe langspeelfilm van Frank Van Passel, ‘Foley Man’, is castingbureau Anntourage op zoek …