Raoul Servais over Der Lange Kerl!

De nieuwste kortfilm van Raoul Servais, Der Lange Kerl, is nu te zien op het ANIMA festival in Brussel. Deze maand zijn er ook 2 expo’s gestart in Ieper rond Servais.

Der Lange Kerl is een verhaal uit de Groote Oorlog, waarin twee soldaten – de één Frans en gewond, de ander Duits en van reusachtige gestalte – op elkaar botsen in een verwoeste hulppost in de loopgraven. De Franse soldaat François wordt belichaamd door Gilles De Schryver, en Matthieu Sys kruipt in de huid van de Duitse soldaat Friedrich. De muziek werk gecomponeerd door Dirk Brossé. De film bestaat uit een indrukwekkende afwisseling tussen live scènes uit het heden en geanimeerde stukken die verwijzen naar flashbacks. Bekijk hier ook het interview met de hoofdacteurs tijdens de wereldpremière van Der Lange Kerl op Film Fest Gent.

Raoul Servais is inmiddels al 94 jaar, maar dat houdt hem niet tegen om nog films te maken. Der Lange Kerl is inmiddels al zijn 16e kortfilm en een samenwerking met Rudy Pinceel. Pinceel werkte voordien drie jaar lang aan SERVAIS, een documentaire over diens leven die meerdere prijzen in de wacht sleepte.

Servais is een pionier in de animatiewereld en geniet van internationale bekendheid. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent op de afdeling sierkunst waar hij voor het eerst animatiefilm leerde kennen. In 1963 stichtte hij zelf de richting Animatie op op deze academie. Hij is ook medestichter van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Servais ontving in 1998 de Cultuurprijs van de stad Oostende en in 2008 het eredoctoraat van de Universiteit Gent. Hij werd op zaterdag 15 oktober nog door Film Fest Gent geëerd met een Joseph Plateau Honorary Award, een prijs die het rijke en baanbrekende oeuvre van de filmmaker erkent. Servais nam de prijs in ontvangst na de wereldpremière van Der lange Kerl.

Servais maakte doorheen zijn carrière films zoals Atraksion (2001), Nachtvlinders (1997), Taxandria (1994), Harpya (1979) en Tank (2015).

Deze maand zijn er ook 2 expo’s gestart in Ieper rond Raoul Servais:

IN FLANDERS FIELDS MUSEUM – EXPO RAOUL SERVAIS. OORLOGSHERINNERINGEN

(woensdag 1 februari 2023 – woensdag 31 mei 2023)

Deze expo – in samenwerking met Raoul Servais, Raoul Servais Collection en In Flanders Fields Museum – focust op het thema oorlog in het leven en werk van Raoul Servais. Raoul Servais maakte als jonge kerel de Tweede Wereldoorlog mee en groeide op met de verhalen van zijn moeder en ooms over de Eerste Wereldoorlog. De expo bevat naast originele tekeningen ook schilderijen en objecten uit zijn privé collectie. Dagelijks worden de kortfilms Chromophobia (1965), Operation X-70 (1971), Tank (2015) en het recente Der Lange Kerl (2022) getoond.

De expo is gratis te bezoeken.

CULTUURCENTRUM HET PERRON – EXPO RAOUL SERVAIS. EEN WERELD TUSSEN MAGIE EN REALISME

(vrijdag 3 februari 2023 – zondag 12 maart 2023)

Deze expo – in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en Raoul Servais Collection – belicht de persoon van Raoul Servais, zijn artistieke processen en zoektocht naar technieken. Vele fragmenten uit zijn films zijn er te zien alsook de volledige projectie van zijn kortfilms Nachtvlinders (1998) en Pegasus (1973).

Ook deze expo is gratis te bezoeken.

Meer info over de expo’s vind je hier. Tickets voor de vertoning van Der Lange Kerl op ANIMA kan je hier vinden.

Check Also

Mee op zee met ZODIAC!

Afgelopen week werd de kortfilm ZODIAC gedraaid op zee, voor de kust in Nieuwpoort. Fotograaf …