Publieksprijs voor ‘This Magnificent Cake !’ in Portugal

VILA DO CONDE/BRUSSEL, 23 juli 2018. ‘This Magnificent Cake !’ (‘Ce magnifique gâteau !’), de middellange stop-motion animatiefilm van het regisseursduo Emma de Swaef en Marc James Roels, heeft gisteravond de Publieksprijs gewonnen op het Kortfilmfestival in het Portugese Vila do Conde (14-22 juli).

‘This Magnificent Cake !’ is een historische animatiefilm die in vier hoofdstukken het verhaal vertelt van vijf personages in het het koloniale Afrika aan het eind van de 19de eeuw: een rusteloze koning, een Pygmee in een luxehotel, een mislukte zakenman op expeditie, een verdwaalde drager en een jonge deserteur.

Voor de opnames brachten de Swaef en Roels liefst acht maanden door in de animatiestudio van Beast Animation. Voor de stemmencast deden ze beroep op o.a. Jan Decleir, Wim Willaert, Goua Grovogui, Gaston Motambe, Sébastien Dewaele en Angelo Tijssens.  Het regisseursduo brak eerder internationaal door met Oh Willy…’, een korte animatiefilm uit 2011 die meer dan 80 prijzen binnenhaalde, waaronder de Cartoon d’Or voor beste Europese korte animatiefilm. Ze werden er ook mee genomineerd voor de Césars, de Franse Oscars.

‘This Magnificent Cake !’ ging in Cannes in wereldpremière als onderdeel van het Quinzaine des Réalisateurs programma, en verzamelde ondertussen al onderscheidingen op de festivals van o.a. Annecy en Zagreb. Verder krijgt de film deze maand nog een speciale vertoning op het Festival van Guanajuato (Mexico), en wordt hij vertoond op Anima Mundi (Brazilië, Competitie) en Insomniafest (Rusland). In Augustus komen o.a. Image Forum Festival (Japan) en Douarnenez (Frankrij)k aan de beurt.  Voor september staat een passage, in Officiële Competitie, op het Internationaal Animatiefilmfestival van Ottawa al vast.

Na de heel prestigieuze vertoning op het verjaardagsfeestje van de Quinzaine des Réalisateurs verschenen wereldwijd heel veel positieve kritieken voor ‘This Magnificent Cake !’ Zoals in het Britse Sound and Sight, één van ’s werelds befaamdste magazines wat filmkritiek betreft: ‘Een ander duidelijk hoogtepunt van de Quinzaine van dit jaar deed de vraag rijzen of het wel zo’n goed idee is om kortfilms en langspeelfilms van elkaar te scheiden.  Met een lengte van 44 minuten, en pronkend met productiewaarden en een verhaalkunst die vele langspelers tot schaamte zouden leiden, is ‘This Magificent Cake!’ (‘Ce magnifique gâteau!) een buitengewoon werk.’

De film werd geproduceerd door Beast Animation in coproductie met Vivement Lundi !, Pedri Animation, ARTE France en het CNC. Distributeur Lumière heeft plannen om deze opmerkelijke animatiefilm in december bij ons in de zalen uit te brengen. Laten we hopen.

‘This Magnificent Cake !’ kwam tot stand met steun van het VAF

Zie ook : 

Bekijk hier de meest gelauwerde Vlaamse film aller tijden

‘Ce magnifique gâteau !’: alweer een Vlaamse hoogtepunt in Cannes

Emma De Swaef en Marc James Roels naar Cannes

‘Oh Willy…’ van Emma De Swaef en Marc James Roels

‘Oh Willy…’ beste korte animatiefilm van Europa

‘Oh Willy…’ blijft verbazen en winnen

 

Check Also

Throwback: Belofte van het Jaar!

Flo Van Deuren en Kato De Boeck mochten een tijdje geleden enkele Ensors in ontvangst …