Prijzen voor ‘Het Vijfde Seizoen’ en een gesprek met de makers

Drie prijzen voor 2 Belgische films op het Filmfestival van Venetië. ‘Tango Libre’ van Frédéric Fonteyne, een film waarin Minds Meet één van de co-producenten en waarin Jan Hammenecker een hoofdrol speelt, kan met trots naar België terugkeren en ook met de speciale prijs van de jury in de sectie ‘Orrizonti’.  En de film van Peter Brosens en Jessica Woodworth, ‘Het Vijfde Seizoen’, waarin ook Sam Louwyck en Peter Van den Begin te zien zijn, kan meteen de oversteek naar het Festival van Toronto maken met 2 prijzen op het palmares. Eerst was er  ‘The Arca Cinema Giovanni Award’, een prijs die wordt uitgereikt door 100 jongeren tussen 18 en 25 uit Frankrijk, Canada, Polen, Hongarije en Italië. Het motto van de award is ‘Spirit of Time : a look to the present’. En ook de Green Drop Award, een prijs van het milieu en de duurzaamheid, ging naar Jessica Woodworth en Peter Brosens.  Wellicht niet de laatste prijzen.  Bekijk hier een interview met de makers en ook beelden van hun passage in Venetië.


‘Het Vijfde Seizoen’ kon in Venetië op heel wat uitbundige reacties rekenen.

John Bleasdale van CineVue schreef dat we hier te maken hebben met ‘a haunting work of exceptional cinema’, terwijl in Variety gesproken wordt over een film die ‘…finding exactly the right balance…’ en wordt er ook gezegd dat het bekende Belgische surrealisme van de film afdruipt. The Hollywood Reporter slaat en zalft tegelijk : ‘…this surreal fable about nature turning on arrogant man is brimming with images of startling beauty and unusual locations captured with an elegant compositional eye, it’s rendered distancing by its ponderous tone and overload of cryptic symbolism. There’s exquisite film craft here, along with some wonderfully strange scenes, but it’s burdened by creeping pretentiousness and a stultifying pace.’ Het Franse Clapmag vindt het een heel ongewone film, maar voegt er aan toe : ‘Il faut reconnaître l’ambition du projet qui est mille fois plus intéressant que nombre d’histoires classiquement narrées.’

Voor we de auteurs aan het woord laten, in het kort even zeggen waarover de film gaat :

In een pittoresk dorp in de Ardennen gaat het leven zijn gewone gang.  De seizoenen glijden voorbij, boeren doen wat ze moeten doen en hun koeien en paarden ook.  Tot op een gegeven moment de natuur plotseling weigert om nog mee te werken.  De seizoenen staan stil.  En al vlug staat de wereld in het dorp op zijn kop.  In plaats van mekaar te helpen gaan ze een zondebok zoeken.  En die vinden ze in die ene outsider die het dorp rijk is, Pol, gespeeld door Sam Louwyck.  Hij woont in een caravan en verkoopt er honing.  Zijn enige gezelschap is zijn zoon die in een rolstoel zit.

Maar luister nu vooral naar de makers van de film.

Hun vorige, veelbekroonde films ‘Khadak’ en ‘Altiplano’ werden gedraaid in Mongolië en Peru.  Maar dichten keer zochten ze het veel dichter bij huis en filmden ze in de streek van de Condroz, vlakbij Dinant, waar ze wonen. Wij wilden weten waarom.

KLIK HIER en u ziet wat ze daarop antwoordden.

Peter Brosens en zijn Amerikaanse echtgenote maken niet alleen ongewone films, ze werken ook op een ongewone manier, ze doen alles zelf.  Zo legt Peter Brosens uit.

KLIK HIER en Peter Brosens legt uit waarom hij doe-het-zelf-films maakt.

Bekijk ook

– de ploeg van ‘Het Vijfde Seizoen’ op de rode loper op het Festival van Venetië

– fragmenten uit de persconferentie en de photocall op het Festival van Venetië

– de trailer van de film

LATER MEER : We hebben nog veel meer interviewfragmenten met de makers, maar we bewaren wat voor later, als de film getoond wordt op het Festival van Gent en uitkomt in de zalen in januari.

 

Check Also

Ontdek ‘Voices of Liberation’ van Koen Mortier!

Al sinds maart 13 maart 2024 loopt ‘Skunk’ van Koen Mortier bij ons in de …