Pieter Van Hees en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Wat Pieter Van Hees ook doet, wij kijken er altijd naar uit. Omdat hij een man met een fond is, een man met een bagage, iemand van wie je weet dat hij er een visie zit achter wat hij doet.  En bovenal, hij is zeer grappig. Mocht je aan de rijkdom van zijn oeuvre twijfelen, dan moet je nog maar eens naar ‘Linkeroever’, ‘Dirty Mind’ en/of ‘Waste Land’ kijken. Samen vormen de films voor hem een trilogie die hij ‘De anatomie van liefde en pijn’ genoemd heeft.  Misschien omdat hij zo met zoveel liefde zijn personages pijnigt. Maar of ze nu pijn lijden, liefhebben of lanterfanten, het maakt ons niet uit. Als ze er maar komen. Vandaar dat we vooral wilden weten of Pieter Van Hees met iets bezig was. En warempel… Lees hier zijn antwoorden op onze vragen.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Ik heb mij in 2016 helemaal gewijd aan het maken van TV-fictie met ‘Chaussée d’Amour’ en ‘Generatie B’ (Canvas, feb 2017) en was daar zelf heel blij mee. Het voelde als twee films maken, verteld in afleveringen.
Als ik de Belgische film in het algemeen bekijk, hebben we misschien al sterkere jaren gehad. Maar als je naar het jaar in het algemeen kijkt met de aanslagen, Brexit, Trump en Erdogan, denk ik dat 2016 sowieso niet als het beste jaar ooit de geschiedenis zal ingaan.
‘King of Belgians’ van Jessica Woodworth en Peter Brosens was wel een absolute topper.
En dan heb ik ‘Home’ van Fien Troch nog niet gezien, maar ik verwacht er heel veel van.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Ik ga samen met de extreem getalenteerde Joost Vandecasteele een film schrijven, waarvan de voorlopige titel ‘Untitled Vandecasteele and Van Hees Project’ is.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Peter Brosens en Jessica Woodworth. En Peter Van den Begin (om die overal was en overal goed) en Brecht Goyvaerts (omdat die overal was en overal geweldig).

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Jeroen Van der Ven!

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?
En, is uw scenario af?
Ja, bijna.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?
Alain Pierre, doe je in 2017 opnieuw een comeback? Zou fantastisch zijn.

Zie ook : anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordden

Check Also

Programma BREEDBEELD bekendgemaakt!

Gisteren werd het programma van het festival bekendgemaakt. Van 2 t.e.m. 5 november nemen zij …