Philippe Ravoet en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Weinigen kunnen zulke geloofsbrieven voorleggen als monteur Philippe Ravoet.  Vorig jaar bijvoorbeeld monteerde hij ‘De Premier’ van Erik Van Looy en ‘Achter de Wolken’ van Cecilia Verheyden.  Misschien wel de twee films die erboven uitstaken. En dit jaar is hij bezig met twee andere kleppers : ‘Het tweede gelaat’ van Jan Verheyen en ‘Sprakeloos’ van Hilde Van Mieghem.  En spoel terug : ‘Dossier K’, ‘Ben X’, ‘Hasta La Vista’, ‘De Behandeling’…  Het zijn maar enkele van de titels waarvoor hij het knip-en plakwerk heeft verricht.  Dus in de reeks straffe monteurs is hier de volgende : Philippe Ravoet, dames en heren.  Want ook hij beantwoordde onze nieuwjaarsvragen.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

 

Voor mij was 2016 een mooi filmjaar, de release van ‘Achter de wolken’ was een aangenaam succes . ‘Everybody Happy’ was een hele uitdaging qua filmtaal en structuur, maar spijtig genoeg zijn we er niet in geslaagd om er de topfilm van te maken zoals we gehoopt hadden ( alhoewel ik hem toch nog steeds heel aangrijpend vind). ‘Sprakeloos’ van Hilde Van Mieghem is voor mij ook een zeer aangename verrassing geworden, het is een heel a-typische Van Mieghem film geworden , zeer intiem, aangrijpend en heel “echt”. En dan was er ‘De Premier’, uiteraard enorm leuk om te monteren, goed materiaal, leuke ploeg en ook best wel een hele uitdaging. In het algemeen vond ik 2016 voor de Belgische releases misschien ietsjes zwakker dan andere jaren, maar het kan niet eeuwig top zijn. Vooral qua bezoekers is 2016 een tegenvaller, maar gelukkig ligt dat niet alleen aan de kwaliteit van de Vlaamse films maar spelen er weerom tal van andere factoren mee.

 

Foto Filmplus 13 Deutschland

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

 

‘Het Tweede Gelaat’ ben ik nu aan bezig en in het najaar staat de nieuwe film van Stijn Coninx op ’t programma.

 

Nikolaj Nikitin van het Filmfestival van Berlijn en Oostende, met beroemde Belgische monteurs als Marie-Hélène Dozo, Alain Dessauvage en Philippe Ravoet (foto Filmplus 13 Deutschland)

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

 

Cecilia Verheyden is zeker een nieuwe waarde geworden in de Belgische filmscene. Verder hebben Jessica Woodworth en Peter Brosens nogmaals bevestigd, evenals Erik Van Looy.

 

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

 

Ik kijk uit naar de nieuwe film van Fien Troch en ook naar die van Nabil Ben Yadir. Hilde Van Mieghem zal, denk ik, haar traditioneel publiek zeker verrassen. En uiteraard Michaël Roskam niet vergeten…

Nic Balthazar, Peter Bouckaert, Geert Van Rampelberg en Philippe Ravoet (foto Pieter Clicteur — FFO)

Zie ook :

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

Check Also

Nabil Mallat over zijn rol in ‘Juliet’!

Nabil Mallat (Cool Abdoul, Patser) speelt in ‘Juliet’, een nieuwe reeks van Anke Blondé, aan …