Peter Bouckaert over 2013

De drukste filmproducent van Vlaanderen zou de drukste filmproducent van Vlaanderen niet zijn als hij voor 2013 niet weer een pak grote plannen had.  Hier zijn de antwoorden van Peter Bouckaert, hoofd van Eyeworks, op onze nieuwjaarsvraagjes.

 

1.      Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

 

2013 wordt voor ons (Eyeworks) een uitzonderlijk druk jaar, omdat wij hopen met maar liefst 4 films bezig te zijn : ‘Marina’, de nieuwe film van Stijn Coninx, is in de het najaar van 2012 gedraaid en die film werken we af in 2013 opdat hij in het najaar in de bioscopen kan uitgebracht worden. De film gaat over de Italiaanse migratie in de jaren ’50 naar de Limburgse steenkoolmijnen. Een even universeel als actueel onderwerp : de huidige Eurocrisis veroorzaakt massale onrust en economische migratie binnen Europa die perfect te vergelijken valt met de jaren ’50 in Italië. We waren trouwens in Genk aan het draaien tot het nieuws van de sluiting van Ford als een bom insloeg. Vele gezinnen wiens vader of grootvader destijds uit Italië naar hier is gekomen om een toekomst te vinden, worden nu opnieuw getroffen.  De 2de film waarmee we zullen bezig zijn is ‘Het Vonnis’ geschreven en geregisseerd door Jan Verheyen. Eén van zijn meest persoonlijke films. De opnames starten op 12 februari en de film komt in de bioscoop op 9 oktober. Onze rechtsstaat staat centraal in deze film over een man die zelf voor de rechtbank komt nadat hij de moordenaar van zijn vrouw doodde. De opnames voor ‘De Behandeling’, van Hans Herbots naar een scenario van Carl Joos, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Engelse schrijfster Mo Hayder, starten in mei. Deze thriller wil zich inschrijven in het intussen indrukwekkende rijtje Vlaamse genrefilms ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Dossier K’, ‘Loft’ en ‘Rundskop’ die zowel  in eigen land als internationaal hoge ogen gooiden. Iets helemaal anders, ten slotte, wordtBrabançonne’, een film van Vincent Bal, geschreven door Pierre De Clercq : een echte Belgische film over de clash tussen een Waalse muziekharmonie en een Vlaamse fanfare die elkaars grootste concurrent zijn bij het wereldkampioenschap voor fanfares. Hun rivaliteit vormt de arena voor een verhaal zoals dat alleen maar in ons land kan gebeuren.

 

2.      Welke zijn de films waar u naar uitkijkt?

 

‘Marina’, de film van Stijn Coninx over de Italiaanse migratie in de jaren ’50, gebaseerd op de jeugdherinneringen van Rocco Granata. En verhaal over identiteit, generatieconflict en liefde.

 

3.      Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

 

Weinig origineel omdat wellicht iedereen er zo over denkt, maar 2013 wordt wellicht het jaar waarop we voor het eerst Vlaams talent écht zullen zien doorbreken op grote internationale projecten: Michaël Roskam, Erik Van Looy, Matthias Schoenaerts, Felix Van Groeningen en Hans Herbots staan allen in pole position klaar. Onze taak, als Belgische filmindustrie, is om er voor te zorgen dat zij hun internationale carrières kunnen blijven combineren met straffe cinema van bij ons.

 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

 

Zie vorige vraag.

Zie ook :

Hans Herbots over ‘De Behandeling’

Jan Verheyen over ‘Het Vonnis’

Terug naar de lijst

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …