Peter Bouckaert kijkt uit naar ‘De Behandeling’

2013 was zijn jaar.  Niemand deed beter.  Peter Bouckaert is de grote baas van Eyeworks en de producent van ‘Het Vonnis’, ‘Marina’ en van de tv-serie ‘Eigen Kweek’.  En daarnaast is hij ook nog eens co-producent van de Nederlandse kerstfilm ‘Finn’, met Jan Decleir in één van de hoofdrollen, een prent die bij onze Noorderburen momenteel hoge ogen gooit. Bouckaert is ook voorzitter van de Vlaamse Producentenbond en ijvert voor een betere werking van de taxshelter.  Een man die niet op zijn lauweren rust.  De volgende Vlaamse film die eraankomt is er ook één van hem. Een film waarin we vol spanning naar uitkijken : ‘De Behandeling’. We legden Peter dezelfde vragen voor als zijn collega’s van de Vlaamse filmsector. Hier zijn die vragen en vooral, hier zijn ook zijn antwoorden.

1)      Er zijn in 2014 vrij veel Vlaamse films uitgekomen.  Welke vond u persoonlijk de beste? En eventueel waarom?

 

Het is wat moeilijk spreken voor over eigen producties maar voor mij was dit ‘Het Vonnis’. Omdat het een film is die een grote cinematografische kwaliteit koppelt aan een grote inhoudelijke relevantie, en omdat het een film is die zowel intellectueel als emotioneel aangrijpt, een zeldzame combinatie.

 

2)     Wie is voor u de Vlaamse filmfiguur van het jaar ?

De hele ploeg van ‘The Broken Circle’ die het hele jaar door triomf na triomf in het buitenland scoorde, Michaël Roskam die als eerste een echte Amerikaanse studiofilm regisseert en het duo Jan Verheyen & Stijn Coninx die beiden tot de meest succesvolle regisseurs in België behoren en die samen zorgden voor een primeur aan de Vlaamse Box Office met een nr1 en nr2 plaats voor ‘Marina’ en ‘Het Vonnis’, een historisch moment.

3)     Waar hoopt u in 2014 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

 

Qua release natuurlijk met ‘De Behandeling’ die op 29 januari in de zalen komt. Een donkere, intense film met een magistrale Geert Van Rampelberg in de hoofdrol. Qua de productie met  ‘Brabançonne’, de  allereerste Belgische muzikale comedie. Regisseur is Vincent  Bal  die met ‘Minoes’ onsterfelijk werd, en het scenario is van de hand van Pierre De Clercq. De film gaat over de clash tussen een Vlaams en een Waals dorp van wie hun beide fanfare ex aequo eindigt in de preselectie voor het wereldkampioenschap fanfares. Een film over België dus, in het jaar van de “Moeder aller verkiezingen”. Met een beetje geluk komt de film in de zalen nog voor de Regering is gevormd…

 

4)     Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

 

In België kijk ik uit naar ‘Image’ , het debuut van Adil & Bilal. Qua internationale films ben ik zeer benieuwd naar ‘The Wolf of Wall Street” van Scorsese.

 

5)     Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

 

Michael Roskam die in 2014 zijn eerste Amerikaanse film in de zalen zal zien en die de preproductie opstart van zijn 2de zelfgeschreven film waarvoor hij terug gaat samenwerken met Matthias Schoenaerts voor ‘Le Fidèle’

 

6)     Wie breekt er nationaal en internationaal door?

 

Veerle Baetens breekt definitief door internationaal, en Geert Van Rampelberg wordt in eigen land een ster en zet ook zijn eerste stappen op de internationele scène.

 

TERUG NAAR DE LIJST

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …