Peter Bouckaert en zijn ‘Overpeinzingen bij de overgang’

2014 was voor Peter Bouckaert zo’n fenomenaal jaar dat het leek alsof 2015 niet uit de schaduw kwam van dat gloriejaar.  Maar Bouckaert zat niet stil. Zijn successen waren dit jaar misschien wat minder uitgesproken, en hij was vooral in volle voorbereiding op 2016, dat alles in zich heeft om weer zo’n jaar te worden waarin we hem heel veel zullen zien lachen. Laten we hopen.  Zoals elk jaar kunnen we ook weer dit jaar rekenen op zijn uitgebreide antwoorden op onze nieuwjaarsvragen.

1) Was 2015 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

2015 was een uitstekend jaar voor de Vlaamse film, tot spijt van wie het benijdt.

Het was opnieuw een jaar waarin onze cinema bulkte van nieuw én gevestigd talent en getuigde van een enorme diversiteit. Films als ‘D’Ardennen’ van Robin Pront en ‘Black’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben onze cinema nog maar eens op de internationale kaart gezet maar zij groeiden ook uit tot box office successen in eigen land, ‘De Kampioenen’ en ‘Ay Ramon’ haalden mooie cijfers bij een publiek van alle leeftijden en ‘Safety First’ moet op het moment dat ik dit schrijf nog in de zalen komen. Alles laat vermoeden dat het marktaandeel van de Vlaamse film in de bioscoop het afgelopen jaar opnieuw een niveau zal halen waar we mogen trots op mogen zijn.

En ja, het is waar dat een aantal films niet uitgroeiden tot kaskrakers, waarbij sommige zwaar onder de verwachtingen bleven. Maar ik ben er van overtuigd dat elk van deze films via diverse kanalen (VOD, pay-tv, vtm, één, …) het komende jaar nog hun weg zullen vinden naar een publiek van vele honderdduizenden kijkers, een bereik waar veel buitenlandse films in onze markt niet eens een fractie van behalen. Als je ‘Café Derby’, ‘Paradise Trips’, ‘Lee & Cindy C’, ‘Terug naar Morgen’, … op een rijtje zet (allemaal debuutfilms !!!), dan kan je niet anders dan vaststellen dat ook bij deze films getuigen van een enorme verscheidenheid.

Op internationaal vlak zijn er geen grote potten gebroken. Althans, zo lijkt het. Want 2015 was een jaar waarin tal van onze talenten verder timmerden aan hun internationale carrière. Van Matthias Schoenaerts kijken we al niet meer op wanneer hij verschijnt op een glamoureuze rode loper bij de première van alweer een grote buitenlandse film. Maar dit was ook het jaar waarin Veerle Baetens definitief doorbrak buiten onze grenzen, Michael Roskam een Amerikaanse tv-reeks regisseerde in Berlijn, Titus de Voogd hoge ogen gooide in ‘The Missing’, Sam Louwyck opnieuw een trapje steeg op de ladder van de cultstatus, Jakob Verbruggen (‘Code 37’) en Tim Mielants (‘Cordon’) werden ingehuurd om topreeksen te draaien, enz…. De Vlaamse cinema zendt zijn zonen & dochters uit maar het mooie is dat we hen niet kwijt zijn : ze komen graag terug om regelmatig te werken aan een film of reeks van bij ons.

Daarenboven bleven talrijke Vlaamse films die de afgelopen jaren bij ons in de bioscoop waren ook in 2015 maandelijks vele duizenden kijkers berijken via tv, vod, pay tv enz… in tal van landen. Zo groeide Labyrinthus uit tot een ware publiekslieveling en prijsbeest in het circuit van de jeugdfilms, werd “de behandeling” in de UK en Frankrijk in de bioscoop uitgebracht, werd ‘Marina’ vertoond in Griekenland en Spanje, etc… Op die manier effenen zij het pad voor de nieuwe films van bij ons en zijn onze producties ook een echt exportproduct geworden die bovendien zeer sterk bijdragen tot ons internationaal imago als creatieve regio.

 

2) Wat zijn uw plannen voor 2016?

Op 10 februari lanceren we ‘Achter De Wolken’, de debuutfilm van Cecilia Verheyden met Chris Lomme en Jo De Meyere in de hoofdrollen en in het najaar brengen we ‘Say Something Funny’ uit, de nieuwe film van Nic Balthazar met een briljante Peter Vande Begin in de hoofdrol. In maart starten we de opnames voor ‘Dode Hoek’, de nieuwe film van Nabil ben Yadir (les Barons) met een vrijwel volledig Vlaamse hoofdcast. Deze film zou wel eens kunnen uitgroeien tot één van dé verrassingen van 2017. In april starten de opnames van ‘Le Fidèle’ waarin Michael Roskam en Matthias Schoenaerts terug team vormen en in het najaar hopen we ‘Het Tweede Gelaat’ te kunnen draaien, de opvolger van ‘De Zaak Alzheimer’ en ‘Dossier K’. Met regisseur Jan Verheyen en scenarist Carl Joos hebben we de ambitie om van deze derde film met de inspecteurs Vincke & Verstuyft van Jef Geeraerts, de strafste van het drieluik te maken..

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Robin Pront omwille van zijn straffe debuut ‘D’Ardennen’, Adil & Billal omwille van ‘Black’ en Jaco van Dormael die met ‘Le tout nouveau testament’ helemaal terug is

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

In het voorjaar van volgend jaar worden 3 films gedraaid die het potentieel hebben om uit te groeien tot bioscoopsensaties in eigen land en daarbuiten : Michael R Roskam draait ‘Le Fidèle’, Erik Van Looy draait ‘De Premier’ en de grootste verrassing verwacht ik van Nabil Ben Yadir die met ‘Dode Hoek’ een Vlaamse thriller draait die zich afspeelt tussen Antwerpen en Charleroi.

Zie ook :

Nog meer mensen beantwoordden onze vraagjes

Peter Bouckaert en zijn nieuwjaarsvraagjes van vorig jaar

Peter Bouckaert en zijn nieuwjaarsvraagjes van het jaar daarvoor

Peter Bouckaert en de nieuwjaarsvraagjes van het jaar daar nog eens voor

Check Also

Bekijk de trailer van Het Smelt!

Het Smelt, het pakkende speelfilmdebuut van Veerle Baetens, geeft vandaag de officiële trailer en filmposter …