Patrick Duynslaegher over het 40ste Film Fest Gent

“Iedere Vlaamse filmliefhebber moet tussen 8 en 20 oktober in Gent zijn”

Op dinsdag 8 oktober gaat in Gent het 40ste Filmfestival van start.  Een verjaardagseditie met een nieuwe zakelijk directeur (Bart Vandesompele is de opvolger van Jacques Dubrulle die vele jaren het festival leidde) en met een opmerkelijke programmatie van artistiek directeur Patrick Duynslaegher en zijn rechterhand Wim De Witte. Patrick blijft natuurlijk een buitenbeentje.  Een geval apart.  Een rare kwast. Een man met een eigenzinnige smaak.  Een trendsetter. Een zeer charismatisch iemand.  En een man met een visie.  Als hij beslissingen neemt, een keuze maakt, dan heeft hij daar een reden voor.

Alles draait rond Scorsese

Een opmerkelijke programmatie omdat die 40ste editie grotendeels is opgebouwd rond de grote Scorsese-tentoonstelling die in het Caermersklooster loopt, met veel aandacht ook voor de onafhankelijke Amerikaanse film, maar ook omdat de twee grootste Vlaamse films van het najaar straal genegeerd worden.  Maar Patrick Duynslaegher wil van de afwezigheid van de films van Jan Verheyen en Stijn Coninx (nochtans lid van de Raad van Bestuur) geen thema maken, hij wil er zeker geen rel van maken, hij benadrukt gewoon dat ‘Het Vonnis’ en ‘Marina’ er niet bij zijn omdat ze niet pasten in de lijn die hij wenste te volgen, die van de eigenzinnige auteursfilms.

 

De Belgische Films

 

En toch heeft hij flink nog wat films van bij ons op zijn affiche staan. Bijvoorbeeld ‘L’Etrange Couleur des Larmes de Ton Corps’ van Bruno Forzani en Hélène Cattet, of ’82 Dagen in April’ van Bart Van den Bempt, of ‘I’m the Same, I’m Another’ van Caroline Strubbe of ‘Drift’ van Benny Vandendriessche. Om er maar een paar te noemen.  Want er zijn er nog, buitenlandse films met Belgische inbreng en met Belgische acteurs.

 

Patrick praat

 

Wij hadden alvast een gesprek met Patrick Duynslaegher en stelden hem enkele korte vragen waar hij in het lang en het breed op antwoordde.   Zo is Patrick.

 

 

 

Dit zijn de thema’s waar Patrick het over heeft.  Klik op de items om hem aan het werk te zien en te horen :

 

–       iedere Vlaamse filmliefhebber hoort thuis op het 40ste Film Fest van Gent

–       De Belgische films op het 40ste Film Fest van Gent

–       De Belgische aandelen in de buitenlandse producties op het 40ste Film Fest van Gent

 

 

Zie ook :

 

Eigenzinnige Belgische films op het 40ste Film Fest van Gent

The Fifth Estate opent het 40ste Filmfestival van Gent

De competitie van de Vlaamse Filmfestivals is weer begonnen

Patrick Duynslaegher over 2013

 

Meer info over het festival?

 

Ga naar de site van het 40ste Film Fest Gent

 

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …