In een nog niet zo ver verleden beschouwde een groot deel van de Vlaamse filmwereld hem nog als de vijand. Maar tijd en wijsheid kunnen veel doen. Met de tijd is het niveau van de Vlaamse film pijlsnel gestegen. En Patrick Duynslaegher heeft zijn mijter als paus van de Vlaamse filmrecensenten afgelegd en is nu artistiek directeur van het Filmfestival van Gent. In het eerste festival dat hij eerder dit jaar zelf programmeerde, nam hij een tiental Vlaamse films in zijn selectie op. Op de foto ziet u hem met Gust Van den Berghe.
1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?
Zo veel mogelijk goede, boeiende, vernieuwende films zien om die te kunnen vertonen op het Filmfestival Gent, in de hoop voor elke film ook het juiste (doel)publiek te vinden. Het Filmfestival Gent mee helpen uitbouwen tot het ‘incontournable’ filmevent van het najaar.
2. Welke zijn de films waar u naar uitkijkt?
Te veel om ze allemaal op te noemen. Natuurlijk zit ik met ongeduld te wachten op de nieuwe films van Wong Kar-wai, Paul Thomas Anderson, Terrence Davis, Darren Aronofsky, Pedro Almodovar, Claire Denis, Terrence Malick, Nicolas Winding Refn, Martin Scorsese, Joao Pedro Rodrigues, François Ozon, Gus Van Sant, Apichatpong Weerasethakul, Gust Van den Berghe, Gus Van Sant, Arnaud Desplechin. Maar het meest kijk ik uit naar de films van nu nog onbekende talenten, van de auteurs van de toekomst.
3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?
Adil El Arbi en Bilall Fallah, de regisseurs van de kortfilm ‘Broeders’ die aan hun eerste lange speelfilm werken. En ook Emilie Verhamme, Grimm Vandekerckhove, Tom Van Avermaet, Raf Roosens & Jan Roosens.
4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?
Matthias Schoenaerts, Erik Van Looy, Michaël Roskam, Nicolas Karakatsanis en hopelijk ook iemand aan wie we nu nog niet denken.