Overpeinzingen bij de overgang : Koen Mortier over het oude en het nieuwe filmjaar

Wereldberoemd als maker van reclameclips, maar als filmmaker blijft hij voorlopig enigszins in de schemerzone.  Zijn eigenzinnigheid zal er voor iets tussen zitten. Of voor heel veel.  Koen Mortier is wellicht de meest eigenzinnige filmmaker van ons land.  En dat wil wat zeggen.  Maar de maker van films als ‘Ex-Drummer’ en ’22 mei’ verdient niets minder.  En wij verdienen een nieuwe film van hem. En aan zijn antwoorden op onze nieuwjaarsvraagjes komt die er aan. Zeg maar joepie.

1) Was 2014 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Voor mij persoonlijk was het geen bijzonder jaar, maar dat heeft vast te maken met de “cul-de-sac” waarin ik met ‘Haunted’ in terecht kwam. Verder was ik wel heel blij met ‘Waste Land’ en vond ik ‘Violet’ één van de beste Vlaamse debuutfilms dat ik sinds Fien Troch haar debuut mocht meemaken.

2) Wat zijn uw plannen voor 2015?

Als producer hoop ik de juiste fundamenten te kunnen leggen voor het debuut van Kenneth Mercken zijn film “Coureur” en als regisseur zal ik in ’2015 ‘Engel’ draaien. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Dimitri Verhulst dat de titel draagt ‘Monoloog van iemand die het gewoon was tegen zichzelf praten’ , wat dan weer gebaseerd is op de roemloze dood van ons aller Frank Vandenbroucke. Het wordt dus een “sportief” jaar voor mij.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Zonder twijfel Nicolas Karakatsanis die een stevig jaar neergezet heeft. Het mooie is dat hij nog niks veranderd is van het jonge ventje die hij was toen hij bij Condor tapes kopieerde.
4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik ben heel benieuwd naar Fien haar nieuw project en ook naar de eerste film van Bertrand Mandico kijk ik enorm uit. Fabrice Du Welz zijn eerste US film zal wel een oerknal geven en ook de nieuwe film van Bruno Forzani en Hélène Cattet zal er hopelijk niet naast zijn, die laatste co-producen we (Eurydice Gysel en ik) trouwens en het script beloofd alvast!

Koen Mortier en partner Eurydice Gysel

5) Het mandaat van Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, loopt in 2015 ten einde. Hij zal dan 72 zijn. Drouot is sinds 2005 de grote baas van het VAF. De opvolgingskwestie zal niet simpel zijn. Wie moet hem volgens u opvolgen? En eventueel ook, waarom.

Pierre zette iets uit dat jammer genoeg alleen maar als een pudding kan inéénzakken als de verkeerde persoon zijn troon inneemt. Ik hoop dat Pierre nog een aantal jaar aan de praat blijft en hij uiteindelijk met die verdiende Oscar op zak afscheid van nemen van zijn intendantschap. Ik denk dat die paar jaar goed van pas kunnen komen om de persoon met het juiste profiel te scannen. Misschien moet de filmgemeenschap wat nauwer bij deze zoektocht betrokken worden, uiteindelijk moeten wij er mee kunnen leven en er vooral in kunnen geloven dat de nieuwe intendant de juiste stuurman/vrouw kan zijn.

Zie ook :

Koen Mortier over 2014

Bekijk nog meer antwoorden op onze nieuwjaarsvraagjes

Check Also

Mathias Sercu deelt trailer en poster van J’aime la vie!

Mathias Sercu stelt zijn debuutfilm als regisseur voor, met in de hoofdrollen Janne Desmet, Jurgen …