Overpeinzingen bij de overgang : Cecilia Verheyden over het oude en het nieuwe filmjaar

Hoe meer jonge vrouwelijke regisseurs aan de bak komen, hoe luider we het toejuichen.  Cecilia Verheyden is zo iemand van wie velen al lang weten dat ze minstens enkele langspelers in zich heeft waar de grote schermen graag plaats voor maken.  Maar de reclame wil haar, en de tv heeft ook grote plannen met haar. Zeker nu haar serie ‘Vriendinnen’ vlot over de 1 miljoen kijkers lokt. Maar die eerste langspeler komt er.  Zoveel staat vast.  Leest u zelf maar.  We lieten Cecilia, zoals alle respondenten vrij om zoveel vragen te beantwoorden als ze zelf wou.  Ze heeft het momenteel heel druk.  Al zal dat wellicht niet de reden zijn waarom ze zich beperkte tot het beantwoorden van 3 van de 5 vragen.  Toch blij met haar antwoorden.

 

1)      Was 2014 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

2014 was zeker een goed jaar voor de Belgische film. Ik heb nog niet alle nieuwe films kunnen zien, maar ga mijn lijstje proberen af te werken voor het einde van het jaar. Ik heb vooral het gevoel dat het een goed jaar voor de kortfilm was. Wel wat straffe dingen gezien op IKL dit jaar. En dat is altijd een goed teken voor de toekomst. Zelf ben ik met de voorbereidingen bezig van mijn eerste langspeelfilm die ik volgend jaar zal draaien, dus ik hoop stiekem dat 2015 nog een beter filmjaar wordt.

2) Wat zijn uw plannen voor 2015?

Mijn eerste langspeelfilm, gebaseerd op het theaterstuk ‘Achter De Wolken’ van Michael De Cock. Belangrijkste plan so far. Ik hoop ook wat meer tijd te hebben om te schrijven aan eigen projecten.

3)      Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Ik vind, net als vorig jaar, dat Brecht Goyvaerts (DOP) een plaatsje in ieders oog verdient. En daarnaast heb ik bij het draaien van ‘Vriendinnen’ weer wat straffe nieuwe acteurs leren kennen: Tom Ternest, Boris Van Severen, Evelien Van Hamme, Ineke Nijssen en ga zo maar door.

Zie ook :

Cecilia Verheyden over 2014

Cecilia Verheyden over 2013

Bekijk de antwoorden andere Vlaamse filmmensen

Check Also

Mathias Sercu deelt trailer en poster van J’aime la vie!

Mathias Sercu stelt zijn debuutfilm als regisseur voor, met in de hoofdrollen Janne Desmet, Jurgen …