Opnames Milano gestart!

Matteo Simoni & Basil Wheatley © Foto Nyk Dekeyser

Christina Vandekerckhove schrijft en regisseert eerste langspeel fictiefilm Milano.

Vandaag starten de opnames van Milano, het langspeel-filmdebuut van Christina Vandekerckhove. Christina draaide eerder al succesvol de cinema documentaire Rabot en de kortfilm MIA waarmee ze voor beide in de prijzen viel. Matteo Simoni neemt een gevoelige hoofdrol voor zijn rekening. Camerawerk is in handen van Frederic Van Zandycke. Stijn Ylode De Gezelle verzorgt de soundtrack.

Milano is een productie van Lunanime, in co-productie met Bastide Films, Dragons Films en VRT.

Tijdens het maken van ‘Rabot’ voelde ik dat ik ook fictie wou maken. Na jaren werk als documentairemaker en televisiereportages ving ik verhalen op die ik normaal nooit zou horen. Al deze ervaringen, details, gedragingen en interacties legden de basis voor mijn film ‘Milano’. Ze maakten een diepe indruk op mij en vertoeven al lang in mijn gedachten. Sommige mensen die ik toen ontmoette, bleven in mijn hoofd dwalen en dat zijn de hoofdpersonages geworden van ‘Milano’. Zij waren de aanzet, de rest is verbeelding.” – Christina Vandekerckhove.

Synopsis
Alain voedt zijn zoon Milano alleen op. Vastbesloten om de toekomst beter te maken probeert hij de eindjes aan elkaar te knopen maar dan komt plots Milano’s moeder terug van weggeweest.

Matteo Simoni © Foto Nyk Dekeyser

Cast

De rol van Alain wordt ingevuld door Vlaamse acteur Matteo Simoni actief in theater, film en televisie. Matteo werd eerder dit jaar bekroond met een Ensor voor zijn vertolking van Dennis Black Magic in Zillion van Robin Pront. In het najaar zien we hem opnieuw op groot scherm in WIL, de nieuwe film van Tim Mielants naar de roman van Jeroen Olyslaeghers.

Voor nieuwkomer Basil Wheatley is het zijn eerste rol.

Basil Wheatley © Foto Nyk Dekeyser

Scenario & regie

Scenario en regie is in handen van Christina Vanderkerckhove. ‘Milano’ is haar debuut langspeelfilm maar eerder wist Christina al te bekoren met ‘Rabot’,  een cinema documentaire over de levens van de bewoners van drie sociale woontorens in de gelijknamige wijk aan de rand van Gent. In 2018 won de film ook de Publieksprijs in Film Fest Gent. Het was de eerste keer dat een Vlaamse documentaire aan de haal ging met de publieksprijs. Twee jaar later leverde Vandekerckhove de prachtige kortfilm ‘MIA’ af, over een thuisverpleegster (Sofie Decleir) die door de ontmoetingen tijdens haar rondes  geconfronteerd wordt met zichzelf. ‘MIA’ won meerdere prijzen waaronder de Humo Award tijdens het Kortfilmfestival in Leuven.

De opnames van Milano lopen nog tot eind augustus. De film wordt in het najaar van 2024 in de zalen verwacht.

Milano is een productie van Lunanime (producers Jan De Clercq en Annemie Degryse), in co-productie met Bastide Films (Jeroen Beker), Dragons Films (Stéphane Lhoest) en VRT en met de steun van VAF, de Vlaamse overheid, het centre du Cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Filmfonds, Eurimages, Stad Gent, the Creative Europe Programme – MEDIA, de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid, Lumière Invest en Lumière Publishing.

De film komt tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds/Filmfonds van Vlaams minister van cultuur Jan Jambon.

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …