Op de set van ‘Say Something Funny’

‘Say Something Funny’ gaat in op de alsmaar groeiende prestatiedruk in onze maatschappij en de vaak catastrofale gevolgen voor wie die druk niet aankan. De hoofdrollen worden vertolkt door Peter Van den Begin, Barbara Sarafian, Jeroen Leenders, Josse De Pauw, Rik Verheye, Kamal Kharmach en Veerle Malschaert. Peter Van den Begin speelt een gevestigde comedian die geconfronteerd wordt met een jonge, rijzende ster binnen het comedy wereldje. Maar meer nog dan door de moordende concurrentie, wordt hij onderuit gehaald door zijn eigen knagende onzekerheid.

Intussen namen de acteurs al gedurende enkele avonden een live-show op waarin ze in de gedaante van hun personages elk hun act opvoerden, met Josse De Pauw als MC. Peter Van den Begin speelt Hartman, een komiek die al betere dagen gekend heeft en zwaar twijfelt aan zichzelf.

Nic Balthazar in gesprek met Rik Verheye, die een jonge komiek speelt die het personage van Peter Van den Begin van zijn troon dreigt te stoten (foto KVdm – Cinevox)

Toen wij een kijkje gingen nemen op de set in de Groenzaal van het Sint-Bavo in Gent, stond hij in de coulissen. Samen met de andere acteurs. De scène die werd ingeblikt, was er één die zich tijdens de live-show afspeelt. We zien de verschillende acteurs bezig in de coulissen, de ene gaat op, de andere komt na zijn act weer de backstage ingelopen.  En

Jeroen Leenders, volgens de acteurs in de film de grappigste komiek van Vlaanderen. (foto KVdm – Cinevox)

Hartman levert een gevecht tegen zichzelf : gaat hij nog op of niet? Het wordt hem allemaal niet makkelijker gemaakt door Jeroen Leenders.  Blijkt dat de befaamde komiek — volgens de acteurs die zich voor deze film in het comedy-circuit verdiepten zonder meer de grappigste man van Vlaanderen — het stemmetje speelt in het hoofd van Hartman. Zijn personage bestaat dus eigenlijk niet.  Hij is het duiveltje die knaagt aan de hersenen van de komiek die Van den Begin neerzet.  Barbara Sarafian, die eerder tegenover Van den Begin stond in ‘Allez Eddy!’ speelt hier een dame die de job onder de knie heeft en zich door niets of niemand opzij laat zetten. Niet per se een harde tante, maar wel iemand die het spel doorheeft. En die hoeft terug te vallen op haar façade of haar vrouwelijkheid om te scoren.  Ze is te nemen of te laten. Het was een beetje feest op de set, toen wij er aan kwamen, want het nieuws werd net bekend gemaakt dat ‘Black’ en ‘D’Ardennen’ allebei in wereldpremière zouden gaan op het Filmfestival van Toronto.  Meteen werd het glas geheven op  D.O.P. Robrecht Heyvaert, die ook het camerawerk verzorgde van die twee films.  Het is de eerste keer dat hij een langspeelfilm van Nic Balthazar van beelden voorziet.

‘Say Something Funny’ wordt opgenomen tussen 17 augustus en 5 oktober (34 draaidagen), is geschreven en geregisseerd door Nic Balthazar en wordt geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama.  De film wordt in de bioscoop verwacht in het najaar van 2016.

foto KVdm – Cinevox
Nic Balthazar in actie terwijl Josse De Pauw vanuit de coulissen meekijkt (foto KVdm – Cinevox)

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …