Op de première van She They Us!

Op woensdag 11 oktober ging She They Us in wereldpremière op Film Fest Gent in aanwezigheid van de cast en de makers. Regisseurs Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq volgden zeven personen uit de Lage Landen die – op een soms activistische manier – streven naar een gelijkwaardiger wereld. 

Hoe bestorm je een maatschappij die niet gevormd lijkt te zijn voor de persoon die je bent? Dat is de vraag waarop She They Us een antwoord tracht te vinden. In vijf thematische en visueel verrassende afleveringen tonen de personages hoe zij dagelijks te maken krijgen met discriminatie op vlak van huidskleur, gender, seksualiteit, religie en klasse. En hoe zij elk op hun eigen manier streven naar een gelijkwaardige wereld, die beter aansluit bij hun welzijn, job, liefdesleven én lichaam. Regisseurs Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq trokken samen met de personages doorheen Europa, de Verenigde Staten van Amerika en Noord-Afrika om zo hun verschillende gevechten voor gelijkwaardigheid in kaart te brengen.

Zie hier de eerste clip met Charlotte Adigéry over ‘Ouderschap’.

She They Us (een productie van het Gentse productiehuis Cassette for timescapes) ging met de eerste twee afleveringen – ‘Veiligheid’ en ‘Ouderschap’ – tijdens het 50ste jubileumjaar van Film Fest Gent in wereldpremière op woensdag 11 oktober 2023, in aanwezigheid van de regisseurs en enkele personages: cultuurwerker Fatima-Zohra Ait El Maâti, wereldvermaarde game presentator Eefje “Sjokz” Depoortere, genderexpert Kaouthar Darmoni, huishoudhulp Mieke Van Hove, ruimtewetenschapper Angelique Van Ombergen en producent van de reeks Emmy Oost.

Nog te zien op FFG:

Vrijdag 13 oktober 2023

14u30: extra publieksvertoning in Sphinx Cinema zaal 1 ‘Veiligheid’ en ‘Ouderschap’ in aanwezigheid van de regisseurs Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq en personage Fatima-Zohra Ait El Maâti.

Maandag 16 oktober 2023

15u30 tot 17u30 screening van aflevering: ‘Wetgeving’.
Vertoning georganiseerd door ABBV rond de rechten van huishoudhulpen.
Locatie: Floreal, Koning Albert-I-laan 59, 8370 Blankenberge.

Dinsdag 17 oktober 2023

10u00 – 13u00 Serial Day @ Film Fest Gent.
De reeks ‘She They Us‘ komt ook aan bod op de jaarlijkse Serial Day van Film Fest Gent dat deel uitmaakt van het industry-aanbod van Film Fest Gent, en richt zich op mensen uit het filmberoep en filmstudenten. De vertoning van ‘Veiligheid’ zal op die dag gevolgd worden door panelgesprekken met regisseurs Zaïde Bil, Sam Peeters, Heleen Declerq personage Fatima-Zohra Ait El Maâti, Fatma Arikoglu (expert Ella vzw) en producente Emmy Oost.
Locatie: Kinepolis 8 in Gent.

She They Us zal in 2024 te zien zijn op Canvas en Vrt Max. Stay Tuned voor interviews!


Eén van de personages van de reeks is Hanne Gaby Odiele, Belgisch topmodel in New York. Zij strijdt tegen cosmetische operaties op intersekse kinderen.

Check Also

Ontdek ‘Voices of Liberation’ van Koen Mortier!

Al sinds maart 13 maart 2024 loopt ‘Skunk’ van Koen Mortier bij ons in de …