Op de prachtige première van CLOSE!

Close, de nieuwste film van Lukas Dhont na zijn succesdebuut Girl, opende vorige week de 49ste editie van Film Fest Gent. Het was de tweede keer in zijn carrière dat de Gentse filmmaker het festival mocht openen (na Girl, 2018). Voor de gelegenheid werd de druk bijgewoonde rode loper omgetoverd in een fleurig bloemenveld. De film werd er warm onthaald, de reacties waren lovend.

Met Close koos Film Fest Gent niet alleen voor een openingsfilm van Belgische makelij, maar bovendien voor een regisseur die zelfs op zijn nog jeugdige leeftijd al een rijke geschiedenis heeft met het festival. Lukas Dhonts kortfilms vielen er al in de prijzen en zijn langspeeldebuut, het veelgeprezen Girl, werd geselecteerd als openingsfilm van het festival in 2018. Met een eigen, sterke beeldtaal, ondersteund door een doeltreffende score van Valentin Hadjadj slaagt Dhont erin levensechte personages neer te zetten, gespeeld door een jonge beloftevolle cast. Onder meer regisseur Lukas Dhont, scenarist Angelo Tijssens, hoofdrolspelers Eden Dambrine en Gustav De Waele en acteurs Émilie Dequenne, Kevin Janssens, Marc Weiss, Léon Bataille, Igor Van Dessel, Robin Keyaert en Serine Ayari tekenden present op de openingsavond.

Na Gent opent Close nu ook maar liefst vier Nederlandse filmfestivals: Leiden International Film Festival (publieksopener), Cinecitta International Film Festival, de Hoornse Filmdagen en Filmfestival Alkmaar. Daarnaast is Close ook te zien bij Het Noordelijk Filmfestival.

Close was en is geselecteerd voor vele filmfestivals over heel de wereld en werd eerder al bekroond met de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes ’22, de Cicae Jury Prize tijdens het Internationaal Film Festival in Hongarije, de Publieksprijs Europees Filmfestival in het Servische Palic, Best Film tijdens het Australische Sydney Film Festival en afgelopen weekend nog met de Art Cinema Award tijdens Filmfest Hamburg 2022. Ondertussen werd de film ook genomineerd voor de European University Film Award en is hij de Belgische inzending voor de Oscar voor Best International Feature Film. Sinds de wereldpremière in Cannes verkocht sales agent The Match Factory de distributierechten al aan meer dan 100 territoria wereldwijd.

In België loopt de film vanaf 2 november in de bioscoop. In vele zalen is de voorverkoop reeds van start gegaan.

Check Also

Mathias Sercu deelt trailer en poster van J’aime la vie!

Mathias Sercu stelt zijn debuutfilm als regisseur voor, met in de hoofdrollen Janne Desmet, Jurgen …