Ook ‘Hors Les Murs’ enthousiast ontvangen!!!

We hadden het hier al eerder gezegd : Veel Franstalig Belgisch talent dit jaar in Cannes.  Vooral in de sectie ‘Camera D’Or’ zijn we goed vertegenwoordigd.  Er wordt al luidop gefluisterd dat ‘A Perdre La Raison’ van Joachim Lafosse een serieuze kanshebber op de overwinning zou zijn.  Na de eerste  vertoning van ‘Hors Les Murs’, het langspeelfilmdebuut van David Lambert, heeft blijkt nu ook dat we ook in die andere nevensectie, ‘La Semaine de la Critique’ meer dan goed zitten.

‘Hors Les Murs’, de film van David Lambert vertelt de liefdeshistoire van twee homo’s.  De ene is Paul, pianist in de Cinematek, het Filmmuseum in Brussel, en gespeeld door Matilia Malliarakis, en de andere is Ilir, bassist bij een grungy rockgroepje.  Guillaume Gioux speelt de bassist.  Hij heeft al enige filmervaring.  Je ziet hem tegenwoordig in alsmaar belangrijker rollen.   Tijdens de laatste editie van de Césars was hij genomineerd voor ‘Jimmy Rivière’.   Voor Matilia Malliarakis is ‘Hors Les Murs’ zijn debuut op het grote scherm.


[Matilia Malliarakis]

 

Het publiek in Cannes reageerde in ieder geval heel enthousiast op het liefdesverhaal dat regisseur David Lambert en zijn acteurs hen serveerden.  Philippe Pierquin, onze Franstalige redacteur, heeft in de gedaante van Marilyne Laurin, een correspondente uit Marseille, een medewerkster gevonden die voor de Franstalige Cinevox uitvoerig verslag uitbrengt.  En wij graaien natuurlijk graag één en ander mee uit die verslagen.  Zoals haar foto’s van de eerste reacties na de eerste screening in Cannes :


[photo Maryline Laurin]

Nog helemaal onder de indruk van de schok van het enthousiasme waarmee zijn film door het publiek werd ontvangen, ging regisseur David Lambert op de knieën voor zijn acteurs om hen te bedanken voor hun vertolkingen.  En intussen bleef het publiek maar applaudisseren.

[David Lambert, Guillaume Gouix en Matila Malliarakis, juist na afloop van de vertoning, poserend voor cameraploegen en fotografen- photo Maryline Laurin/PP]

 

Marilyne Laurin stond niet alleen in voor de foto’s, ze slaagde er ook in om tot bij David Lambert te komen en een eerste reactie op te tekenen :

“Ik ben zeer tevreden met de ontvangst van mijn film.  De zaal was helemaal mee en de reactie waren formidabel.  Je kon de emotie voelen en er werd gelachen op de juiste momenten.  Na de vertoning kreeg ik onmiddellijk van sommige aanwezigen te horen dat ze diep geraakt waren door mijn personages.  Meteen een mooie beloning voor mijn werk.  Wat me vooral interesseert in Cannes is dat ik mijn film aan zoveel mogelijk mensen kan laten zien.  Hier kan je je werk verkopen aan landen waarvan men zonder een selectie voor het festival nooit van het bestaan van de film zou geweten hebben. Het kan het begin zijn van een mooie carrière voor de film.  Maar de film is voor mij vooral een mooie menselijke ontmoeting geweest en pas op de tweede plaats een artistieke prestatie.  Het vergt tijd en je moet werkelijk allemaal samen investeren om emoties op het scherm te krijgen die je in de buik kunt voelen.”

[Guillaume Gouix, met een brede glimlach, zoals gewoonlijk – photo Maryline Laurin/PP]

 

[Matila Malliarakis  – photo Maryline Laurin/PP]

De eerste tweets na de eerste vertoning van ‘Hors Les Murs’ bevestigden het enthousiasme van het publiek.

 

Voor de vertoning besteeg de hele ploeg het podium om pers en publiek te begroeten. En ook de vele professionelen in de zaal natuurlijk.  Potentiële kopers uit alle landen.

 

[De filmploeg op het podium – Photo Maryline Laurin]

 

Regisseur David Lambert voerde het woord, stelde zijn Belgische, Franse en Canadese producenten voor, cameraman  Mathieu Poirot Delpech en zijn hoofdrolspelers : Matila Malliarakis, Guillaume Gouix, Mélissa Désormeaux-Poulin en David Salles. En daarnaast ook Cassandre Warnauts, de productie-assistente die een uurtje voor de projectie nog een vervelend probleempje met de digitale kopie diende op te lossen.  De filmploeg was gelukkig niet op de hoogte en kon in alle rust naar de vertoning toeleven. Hoewel, de spanning gierde wellicht door ieders lijf.

“Het was voor iedereen een spannend moment,” legde Cassandre achteraf uit, “want niemand had de film al gezien.  De acteurs wisten dus ook niet hoe ze er zouden uitkomen.”  Dat ze blij opgelucht waren, zal de interviews die onmiddellijk na de filmvertoning gepland stonden alleen maar ten goede gekomen zijn.  En het duurde niet lang of er was nog meer goed nieuws : ‘Hors Les Murs’ is al verkocht aan de Franse filmdistributeur Epicentre en komt begin 2013 in de Franse zalen.

Na de tweede vertoning enkele uren later, werd het enthousiasme alleen maar groter :

 

 

 

 

[allemaal foto’s van Maryline Laurin]

 

En ook op Twitter bleven de enthousiaste reacties binnenstromen :

 

 

 

 

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …