Het International Film Festival Antwerpen (Iffa.) zet in op verscheidenheid in de film.
Van 10 tot 15 maart 2020 vindt de 1ste editie van het International Film Festival Antwerpen plaats. Het nieuwe filmfestival wordt een groots cultuurevenement met nationale en internationale topfilms dat in de hele stad te beleven valt. Iffa. mikt hoog en zet verscheidenheid en openheid in het huidige filmaanbod centraal. Het brengt internationale filmbeleving naar Antwerpen. Het wordt een filmfestival met een open blik op maat van een diverse en kosmopolitische havenstad met een programma waar iedereen die een beetje van film houdt zijn gading vindt. Iffa. toont cinematografische pareltjes van over de hele wereld, zowel kaskrakers als intieme arthouse cinema.
Iffa. wil toegankelijk zijn en combineert film als populaire kunstvorm met de aantrekkingskracht van een metropool zoals Antwerpen. De ambitie is om zo alle stadsbewoners, bezoekers en cultuurgemeenschappen binnen en buiten de stad met elkaar te verbinden. Het festival wordt een filmfeest in de hele stad met vertoningen in de grote bioscoopcomplexen, in de stadsbioscopen, in de culturele centra in de binnenstad en in de verschillende stadswijken, met filmpremières, galabijeenkomsten met afterparties in hippe en prestigieuze locaties overal in de stad.
Onze wereld barst van de creativiteit en het actuele filmaanbod toont vele gezichten. Verscheidenheid en openheid in film biedt kansen en verruimt de blik. Iffa. moedigt die diversiteit van film aan en maakt ze toegankelijk voor een breed publiek. Het festival zal ruimte en erkenning geven aan groepen, individuen en thema’s die vandaag nog onvoldoende aan bod komen in de filmindustrie. Iffa. bekroont de filmtoppers in elk van deze categorieën met de DIVA’s, de eerste internationale prijzen voor diversiteit in film.
Voor de 1ste editie mikt iffa. met ruim 50 films en 200 voorstellingen op een festivalpubliek van 40.000 filmliefhebbers verspreid over 6 dagen. Bij elk stadsfilmfestival komt het overgrote deel van het publiek uit de stad zelf en uit de wijde stadsregio. Iffa. zal de aandacht trekken van filmfans in zijn doelregio van meer dan 2 miljoen Vlamingen in de provincie Antwerpen en in de aangrenzende delen van Vlaams-Brabant, Limburg en uit het Waasland. Dit deel van België heeft tot nu toe geen breed publiek filmfestival in zijn nabijheid. Ook onze noorderburen onder de Moerdijk, die traditioneel makkelijk de weg naar Antwerpen vinden, behoren tot het doelpubliek.
Iffa. wil bijdragen aan de stadsmarketing waarbij Antwerpen zich profileert bij bezoekers, bewoners en bedrijven als een (inter)nationale kunst- en cultuurstad met een rijk verleden en een creatieve toekomst. Een stad die werk maakt van diversiteit, ook in het culturele aanbod. Voor de Antwerpse bedrijfswereld wordt iffa. een nieuw en boeiend cultuurevenement met allure in de eigen regio. De komst van het filmfestivalpubliek naar de stad zal ook een impuls geven en een significante economische return opleveren voor de lokale economie en voor het stadstoerisme.
Iffa. werkt samen met andere filminitiatieven in de Antwerpse regio. Cultuurhuis Arenberg vormt het logistieke festivalhart waar ook CineBelgicano Productions van Andrés Lübbert huist waarmee de organisatie van de filmcompetitie op poten wordt gezet. Zij coördineren ook mee de contacten met de cultuurcentra (cc) en de wijkbioscopen zoals Cartoons, De Roma, ccDe Kern in Wilrijk en Rix in ccDeune. “Met onze steun aan het filmfestival leggen we bovendien de link tussen film en podiumkunsten”, aldus Milan Rutten, directeur Arenberg.
Met filmdistributeur en jeugdfilmfestivalorganisator JEF worden gesprekken gevoerd voor onder andere de invulling van het luik leeftijdsdiversiteit in het filmprogramma. Met MoveMe Productions, de organisator van onder andere het Kortfilmfestival Kalmthout, wordt onderhandeld over een samenwerking op productioneel vlak.
Antwerpen heeft een hart voor film. De stad kan bogen op een lange filmtraditie die vele generatie filmfans plezier heeft bezorgd en ze telt vele bekende actrices en acteurs en regisseurs onder zijn inwoners. De stad was en is ook het decor voor een hele reeks filmopnames. Iffa. zal Antwerpen verder op de kaart zetten als filmstad en doet dit naar het evenbeeld van zijn bewoners: zelfzeker, eigenzinnig maar open en respectvol en met een plekje voor iedereen. Het iffa. wordt een filmfestival met allure dat net iets anders is: fris en spannend, wat rusteloos, een beetje rauw, vaak verrassend en vooral met een grote verscheidenheid.
Iffa. vindt voor de eerste keer plaats van dinsdag 10 tot en met zondag 15 maart 2020. Het festival zal elk jaar in het voorjaar, wat een stille periode is op de Vlaamse filmfestivalkalender, tussen de krokusvakantie en de paasvakantie worden gepland. Ook op de internationale filmkalender is er op dat moment nog ruimte voor een extra festival. Het Antwerpse filmfestival heeft de ambitie om uit te groeien tot het toonaangevende 10-daagse filmfestival in Vlaanderen en in België en om zijn plaats op te eisen op de internationale filmkalender. Het filmfestival zal klein beginnen en stelselmatig uitbreiden. De editie 2020 zal 6 festivaldagen tellen. Het festival 2021 en 2022 krijgt een extra festivaldag om tegen 2023 en 2024 op kruissnelheid te komen en uit te groeien tot een volwaardig 10-daags filmfestival.
Het definitieve festivalprogramma wordt in het najaar publiek gemaakt.
Iffa. wordt georganiseerd door de vereniging zonder winstoogmerk (vzw) Calicot. Deze non- profitorganisatie wil hiermee de filmcultuur in Antwerpen en in Vlaanderen bevorderen. Calicot werd opgericht door Bart Vandesompele, marketeer en filmfestivalorganisator en Ben Geysen, Antwerpse ondernemer en filminvesteerder.
Meer informatie op www.filmfestivalantwerpen.be