‘Onze Natuur’ op Canvas en VRT MAX

Na het bioscoopsucces van Onze natuur, de film brengen VRT en Hotel Hungaria het wilde België nog dichterbij met een langverwachte docureeks op Canvas en VRT MAX. In zeven indrukwekkende afleveringen toont Onze natuur hoe verbazend wild en verrassend dichtbij onze Belgische natuur wel is. Acteur, presentator en meesterverteller Wim Opbrouck is de stem van de televisiereeks. Vanaf woensdag 18 januari kan je de reeks bekijken, om 21.20 uur op Canvas en meteen integraal op VRT MAX.

Water, aarde, lucht, vuur, hout en steen. Die zes elementen in de natuur vormen de rode draad doorheen de reeks. Ze vormen telkens het uitgangspunt voor een aflevering van 48 minuten. In de zevende en laatste aflevering brengen wetenschappers, filmmakers en natuurexperten extra duiding bij de rol die wij als mens al dan niet kunnen spelen in onze natuur.

Must see tv

Wij Belgen zijn van nature bescheiden. Maar over de Belgische natuur hoeven we niet bescheiden te zijn. Niet het luipaard, maar onze slechtvalk is het snelste dier ter wereld. De hazelmuis weeft even vernuftige nesten in het riet als een Afrikaanse watervogel. En als je denkt dat onze Kalmthoutse Heide qua schoonheid moet onderdoen voor de Afrikaanse savanne, dan moet je maar eens komen kijken wanneer de struikhei de droge vlakte omtovert in een zee van paarse bloemen. Als je het wil zien, kan je er niet onderuit: we zijn omringd door sensationele, wilde natuur.

Onze natuur toont de spectaculaire schoonheid van die natuur in onze achtertuin. De reeks sluit nauw aan bij de gelijknamige film, die al ruim 200.000 bezoekers wist te bekoren in de bioscoop. Maar ook wie de film al gezien heeft, kan gerust zijn: de reeks zoomt in op heel wat nieuwe en minstens even straffe verhalen uit onze Belgische natuur. 

Wat hebben mieren en edelherten met elkaar gemeen? Welke vleesetende plant met dodelijke tentakels leeft in ons land? En welke rare vogel kan verkeerslichten lezen? Op al die vragen en nog veel meer biedt de reeks Onze natuur een antwoord. ​ De zeven afleveringen bieden volop ruimte om kennis te maken met nog heel wat andere soorten. 

Wim Opbrouck: “Bij het inlezen van Onze natuur voelde ik me altijd weer een klein beetje Sir David Attenborough. Alleen gaat het deze keer niet over ijsberen, giraffen, bultruggen of koala’s, maar over hazen, bevers, ijsvogels, vossen en nog zoveel andere prachtige soorten die onze natuur bevolken. Van de laagste polders tot de hoogste Venen toont de serie op een meeslepende manier de overweldigende rijkdom van de Belgische natuur. Het was een groot voorrecht mijn stem te mogen verlenen aan deze reeks”.

Onze natuur: iets om trots op te zijn

Onze natuur is een ambitieus 360° project van producent Hotel Hungaria en VRT. Het begon enkele jaren geleden als een plan voor een televisiereeks op Canvas over de schoonheid én de kwetsbaarheid van onze eigen natuur. Maar zoals dat in de natuur gaat, is dat idee ondertussen flink gegroeid tot een multimediaal project met tal van partners en naast de Canvas-reeks ook een razend populaire film, een rubriek in Iedereen beroemd op Eén, een website, een online magazine, een reeks filmconcerten met live muziek van Dirk Brossé, boeken en spelletjes. Later volgt ook nog een afgeleide serie op kindermaat voor Ketnet.

Producent Hotel Hungaria stuurde 2,5 jaar en 970 draaidagen lang filmploegen op pad om de mooiste, wildste en meest pakkende natuurbeelden in België vast te leggen. Van de Ardense bossen tot de zeeduinen van Het Zwin. Met state of the art filmtechnieken, maar vooral met veel tijd, inventiviteit en engelengeduld. Uit de vele honderden uren filmmateriaal puurden de regisseurs in de montage een adembenemende natuurpuzzel. Het resultaat is een unieke reeks vol prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren en planten die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten. Een natuur om trots op zijn. Zo trots dat we haar spontaan beter gaan beschermen. 

Aflevering 1: Water

Als het in België niet regent, dan gaat het regenen. Gelukkig maar, want zonder dat water uit de lucht is er geen leven. We volgen in deze eerste aflevering het water van bron tot monding. De regen valt, sijpelt door de aarde en borrelt weer op langs een bron. Door de zwaartekracht zoekt het zijn weg naar lagere grond. Hoe meer terrein het doorkruist, hoe rijker aan leven het wordt.

Aflevering 2: Aarde

Miljoenen jaren geleden kwamen de eerste dieren aan land vanuit de zoute zee. Dieren en planten in de slikken en schorren aan de kust moeten zich nog altijd aanpassen aan dat zoute water. In de poelen van de veengrond slibberen glibberige modderkruipers van poel tot poel. In de heidegebieden is de zandgrond los en arm. De planten moeten er dus robuuste wortels hebben. De zonnedauw haalt zijn voedsel niet uit de grond, maar vangt als vleesetende plant onoplettende insecten met zijn slijmerige tentakels.  

Aflevering 3: Lucht

Net zoals vissen zich niet bewust lijken van het water waarin ze zwemmen, zo vergeten wij vaak de lucht om ons heen. Maar wanneer de bladeren bewegen en de vlinders met hun vleugels slaan, dan is dat alleen maar door de aanwezige lucht. Die lucht is altijd in beweging. Warme lucht drijft vogels en insecten de hoogte in. Van hoog in de lucht bespieden roofvogels de grond. Als snelste dier ter wereld stort de slechtvalk zich met een waanzinnige vaart naar beneden op zijn prooi. En wanneer de lucht kouder wordt, beginnen trekvogels aan hun jaarlijkse reis.

De lucht laat ook toe om op afstand gevaar te detecteren. Het edelhert zal altijd met z’n neus in de wind staan.

Aflevering 4: Hout

Het duurt wel even vooraleer een scheut hout wordt. Met voldoende tijd en rust groeien bomen tot echte reuzen en indien ze talrijk genoeg zijn zelfs tot tot een bos. De Belgische bossen zijn allemaal aangeplant en relatief jong, maar als ze op hun eigen tempo mogen evolueren, dan barsten ze van het leven: schimmels, planten en dieren, die om te overleven allemaal afhankelijk zijn van elkaar. 

Aflevering 5: Vuur

Om te voorzien in zijn levensonderhoud heeft de mens zich toegelegd op landbouw. Daarvoor was ruimte nodig die vaak met vuur werd gewonnen op het bos. Open ruimte waarin gewassen kunnen groeien dankzij het licht en de warmte van de zon. Zo heeft de mens voedselrijke gebieden gecreëerd om van te oogsten. Maar de mens is niet alleen. Ook andere diersoorten hebben die rijke oases ontdekt.

Aflevering 6: Steen

In zijn onstuimige ontwikkeling heeft de mens zijn omgeving zo efficiënt mogelijk aangepast aan zijn eigen noden. Er is in dat verhaal van steen en verstedelijking weinig plaats voor de ogenschijnlijke chaos van de natuur. De verharde wereld lijkt een overwinning van de mens op die natuur, maar in elke hoek, in elke barst bruist het leven dat zich aan deze nieuwe omgeving heeft aangepast. Waar de wilde natuur wordt gebannen, breekt ze toch steeds weer door en eist ze opnieuw terrein op.

Aflevering 7

Deze laatste aflevering gaat verder in op diverse thema’s die aan bod kwamen in de eerste zes episodes. Op basis van de beelden uit de reeks geven experten in een natuurlijke omgeving en vanuit hun specifieke vakgebied inzichten over biodiversiteit, de invloed van de mens op de natuur, de rol van de dieren in het ecosysteem en de gevolgen van het uitsterven van bepaalde diersoorten. Hun verhalen worden aangevuld met nooit eerder getoonde making-of beelden. ​ 

Onze natuur is een productie van Hotel Hungaria in samenwerking met VRT, Agentschap Natuur & Bos, Natuurpunt en RTL TVI. Het project kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders & De Belgische Tax shelter maatregel. Bijzondere dank gaat uit naar de partners Mooimakers, Be WaPP, Biobest, Swarovski Optik, Volvo, BNP Paribas Fortis, Nationale Loterij, WWF, Inverde, Dienst Marien Milieu, KULeuven, Toerisme Vlaanderen, A.S. Adventure & Lannoo.

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …