Ontdek ‘Voices of Liberation’ van Koen Mortier!

Al sinds maart 13 maart 2024 loopt ‘Skunk’ van Koen Mortier bij ons in de zalen en dra zal je ook de docu-reeks ‘Voices of Liberation’ van zijn hand op Canvas en VRT Max kunnen bekijken.

Eerder werd de reeks uitgezonden op Netflix NL in 2022 en daarna op Streamz. Vanaf zondag 26 mei om 20u45 kan u de eerste drie afleveringen ontdekken op Canvas, de volledige reeks staat vanaf dan ook op VRT Max.

SYNOPSIS

‘Voices of Liberation’ is een 11-delige documentaire-reeks over de geallieerde bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal volgt de internationale herdenkingsroute, die de belangrijkste mijlpalen en regio’s van de Europese bevrijding met elkaar verbindt. De serie volgt daarmee de opmars van de Westerse bondgenoten met in elke aflevering een lokale host. Deze hosts hebben stuk voor stuk een link met de Tweede Wereldoorlog en brengen persoonlijke en feitelijke verhalen in beeld aan de hand van persoonlijke documenten (brieven, dagboeken, memoires, …). Hierdoor krijgt het publiek een alternatieve kijk op de gebeurtenissen die leidden tot de bevrijding van Europa. Deze televisiereeks volgt het pad van de geallieerde soldaat vanaf het Zuiden van Engeland tot de uitgestrekte stranden van Normandië, van de Franse hoofdstad Parijs tot de Belgische Ardennen, en van de zuidoostelijke provincies van Nederland tot het Hürtgenwald bos met uiteindelijk Berlijn als eindbestemming. Daarnaast ligt de focus niet enkel op het verhaal van ‘de geallieerde bevrijder’, maar ook op dat van ‘de gewone burger’, ‘de verzetsstrijder’, ‘de collaborateur’ en zelfs ‘de vijand’. ‘Voices of Liberation’ wil met deze invalshoek een evenwicht zoeken en een stem geven aan alle mensen, uit de verschillende kampen en met verschillende achtergronden, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bio Koen Mortier

Koen Mortier (°1965) is actief in de filmwereld als auteur, regisseur en producent. Koen zette zijn eerste passen in de filmindustrie met twee kortfilms, ‘Ana Temnei’ (1996) en ‘A Hard Day’s Work’ (1997). In 2007 regisseerde Koen ‘Ex Drummer’, zijn fel opgemerkte eerste langspeelfilm. Deze film werd geselecteerd voor vele festivals en werd verkocht aan meer dan 20 landen. Drie jaar later volgde Mortier zijn tweede langspeelfilm: ’22 Mei’ die ook een ruime festivalselectie kende en werd verkocht aan 10 landen. Koen regisseerde de 7’ durende kortfilm ‘Playing away from Home’, die deel uitmaakte van het wereldwijde project ‘Short Plays’. Zijn recentste film ‘Un Ange (Engel)’ ging in première op het Filmfestival Oostende en kende meteen nadien zijn wereldpremière op TIFF 2018.

Check Also

Casting call: jonge actrice voor nieuwe langspeelfilm van Frank Van Passel!

Voor de nieuwe langspeelfilm van Frank Van Passel, ‘Foley Man’, is castingbureau Anntourage op zoek …