Ontdek het programma van Kortfilmfestival Leuven!

Vorig jaar moest Kortfilmfestival Leuven zich noodgedwongen heruitvinden tot een online filmfestival. De 27ste editie zal opnieuw ​fysiek in de filmzalen plaatsvinden van vrijdag 3 t.e.m. zaterdag 11 december​. 

Kortfilmfestival Leuven is bij uitstek een talentenjacht voor beginnend filmtalent. Centraal staan de Vlaamse Competities voor Fictie, Animatie en Documentaire en de Europese Competitie. Maar het festival is ook het podium waar talent wordt gevierd en doorgegeven. En dat daar soms heel grote namen tussen zitten is meer dan duidelijk in de categorie Big Names, Short Films met kortfilms van o.a. Denis Villeneuve, Thomas Vinterberg en Wes Anderson.

Daarnaast presenteren we deze editie de hilarische Comedy Shorts, een focus op het Ierse Cork Film Festival, de beste korte animatiefilms van over de hele wereld in Animation Nations, acteur Tijmen Govaerts als speciale gast en nog zo veel meer!

Best of European Film Awards

De longlist in de categorie kortfilms van de European Film Awards wordt bepaald door 25 toonaangevende filmfestivals, waaronder Kortfilmfestival Leuven. Wie uiteindelijk wint, wordt duidelijk op 11 december. We vertonen de EFA kandidaten in drie programma’s, deel 1 bevat de vijf kortfilms (waaronder twee Belgische!) die finaal een nominatie op zak hebben.

Artist in Focus: Tijmen Govaerts

Het gaat hard voor acteur Tijmen Govaerts: hij viel op met zijn intrigerende vertolking in Muidhond van Patrice Toye, is binnenkort te zien in Kom hier dat ik u kus en werkt momenteel aan de opnames van de prestigieuze televisiereeks 1985 over De Bende van Nijvel. Maar ook voor hem begon het allemaal met kortfilms. Kortfilmfestival Leuven stelt je een selectie voor.

Big Names, Short Films

De afgelopen maanden zorgden kleppers als Dune van Denis Villeneuve en The French Dispatch van Wes Anderson ervoor dat de cinemazalen na maanden van sluiting terug vol liepen. Ook deze bekroonde regisseurs begonnen hun carrière ooit met kortfilms. Niet zelden is in deze vroegere films de kiem voor latere successen terug te vinden. Een bijzondere (terug)blik op kleine films van grote namen.

Voor het eerst sinds 2002 vindt het festival wegens verbouwingswerken niet in Kunstencentrum STUK plaats. Het hele festival wordt verplaatst naar de Vesaliussite, de thuishaven van Cinema ZED Leuven. Voor alle bezoekers vanaf 12 jaar is een Covid Safe Ticket (CST) verplicht. De controle van je CST gebeurt aan de ingang van het festivalcentrum.

Kortfilmfestival Leuven vindt plaats van 3 t.e.m. 11 december, alle info en tickets vind je hier.

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …