Ontdek het Belgisch talent op Film Fest Gent!

Het is bijna zover: Film Fest Gent gaat 10 oktober van start. Elk jaar maakt FFG een mooie selectie films met ook talent van eigen bodem. Wij zetten graag wat projecten van bij ons in de kijker.

Eerst en vooral opent Holly van Fien Troch de jubileumeditie van Film Fest Gent, het festival waar al haar langspeelfilms stuk voor stuk in première gingen. Het is daarmee ook ineens een hattrick voor de film van eigen bodem, na La Civil van Teodora Ana Mihai als openingsfilm in 2021 en Close van Lukas Dhont in 2022. In het Classics-gedeelte kan je trouwens ook naar Home van Fien Troch.

Holly werd onlangs nog in Venetië goed onthaald. Holly is een intrigerend portret over een vijftienjarig meisje dat een dodelijke schoolbrand lijkt te hebben voorspeld en zo een troostmedium wordt voor een gebroken gemeenschap.

Competitie

Met Here, inmiddels zijn vierde langspeler, werpt Bas Devos zijn geduldige en menselijke blik op een Roemeense bouwvakker die flaneert doorheen de Belgische hoofdstad en zijn natuur. Een stadssymfonie die hulde brengt aan de onzichtbaren, en aan mossen. De film werd eerder al bekroond op de Berlinale met de Prijs voor Beste Film van de Encounters-competitie en de Fipresci Award.

In Baloji’s betoverende, meerstemmige langspeeldebuut Augure volgen we zogenaamde ‘duivelskinderen’ die, verdoemd uit hun sociale kringen, een vurige strijd aangaan om dat helse label van zich af te werpen. Eerder mocht de film al naar huis met de New Voice Award in Cannes en werd hij verkozen tot Belgische Oscarinzending!

Augure
Buiten competitie

Met Zlata levert Mattias Bavré, twee jaar nadat de prijs voor beste Belgische studentenfilm in de wacht sleepte, een opmerkelijk langspeeldebuut af. Net zoals zijn bekroonde Z Bratem, is het even teder als hartverscheurend. De film is een opmerkelijk portret van een getalenteerde tiener die leeft tussen de hartverscheurende heimwee naar haar thuisland Oekraïne en de gemengde gevoelens die opborrelen in de aanloop naar de pubertijd.

Amal, van de onvermoeibare Jawad Rhalib, stelt de vraag hoe je tolerantie in een klas kan bewerkstelligen en hoe je als leerkracht kan opkomen voor dat waarin je gelooft. De schitterende vertolking van Lubna Azabal (Rebel) is het fundament waarop de film rust, met daarnaast ook een rol voor o.a. Johan Heldenbergh.

Camping du lac van Eléonore Saintagnan is een eigenaardige en poëtische, maar minder vulgaire variant van de Belgische klassieker Camping Cosmos. Haar eerste (middel)lange film viert vreemde vogels en vrolijke folklore op een oprechte en ontwapende wijze. Een streepje blues en humor met een hoek af, c’est du belge, quoi! De film was eerder al goed voor de Speciale Prijs van de CINE+ jury op Locarno.

56bfb6a0 033d 4282 98fb 6659d346c7bc
Amal
Docuseries

In de zesdelige serie Draw for Change! – die in Cannes omschreven werd als een “emotionele uppercut” – wisselen documentaire en animatiebeelden elkaar af, maar de boodschap blijft dezelfde: strijdvaardige potloden worden ingeschakeld om het buitensporige geweld van het patriarchale systeem aan banden te leggen. De reeks is ontsproten uit het brein van het creatieve duo Guillaume Vandenberghe & Vincent Coen, en is een internationale coproductie Draw for Change! van de Belgische hoofdproducent Clin d’oeil films.

Ook de televisiereeks She They Us verbeeldt hoe mensen op hun – soms activistische manier – streven naar een gelijkwaardigere wereld. Regisseurs Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq trokken samen met de personages doorheen Europa, de Verenigde Staten van Amerika en Noord-Afrika om zo hun verschillende gevechten voor gelijkwaardigheid in kaart te brengen. We zien o.a. het verhaal van muzikaal toptalent Charlotte Adigéry.

Virtual Reality

Floating with Spirits van Juanita Onzaga is een 31 minuten durende Virtual Reality-experience waarin de kijker twee zusjes volgt die zich voorbereiden op de Dag van de Doden in de van mystiek doordrongen bergen van Mexico. Met deze zintuiglijke, poëtische en futuristische VR-experience wil Onzaga onze perceptie van het reële door elkaar schudden. Er zijn verschillende slots per dag beschikbaar voor deze grensverleggende ervaring.

854a83c8 e24f 4cee 83df 97c145622df3
Floating with spirits
Kortfilms

De Internationale Short Film Competition bestaat uit drie reeksen waarin telkens een Belgische productie steekt. Manon Coubia (Pleine nuit), Mattijs Driesen (The Atricity Machines) en Nicolas Keppens (Beautiful Men) nemen het op tegen collega’s uit o.a. Polen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk.

In De Competitie voor Belgische Studentenkortfilms strijden zeven afgestudeerden uit de erkende Vlaamse, Waalse en Brusselse filmscholen om de eerste plaats. We worden deel van diverse dwaaltochten, relaties tussen mensen en ruimte, analoge smalltalk-gesprekken en overgangsperiodes.

In het kielzog van de kleurrijke AHA-animatie-expo, naar aanleiding van de 50ste editie, staat Belgian Animation Shorts op het menu. Een eclectische selectie animatiefilms met onder andere de prijzenwinnende film Oh Willy… van Emma De Swaef & Marc James Roels.

Voor het gouden jubileum lanceert het festival ook nog 2×25: 25 componisten werden uitgenodigd om een kort muziekstuk te schrijven. Vervolgens lieten 25 filmmakers zich door die muziek inspireren om een kortfilm te maken. 25 sublieme symbioses van muziek en cinematografie, van opkomend talent en gevestigde waarden, uit binnen- en buitenland. Tsar B leverde bijvoorbeeld de muziek voor Jessica Woodworth, Stijn Coninx werd gekoppeld aan Anne Dudley’s compositie, Anthony Nti aan die van Howard Shore, enzovoort.

NIEUW Anne Dudley x Stijn Coninx
ANNE DUDLEY X STIJN CONINX
And many more…

Dagelijks kan je weer opnieuw terecht in het Film Fest Café voor de Talkies met regisseurs van geselecteerde films en over onderwerpen die doorheen het festival geweven zijn.

De 23ste editie van de World Soundtrack Awards sluit traditioneel de jubileumviering van Film Fest Gent af. Op de WSA wordt haar muziek en die van de bekroonde gasten uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van maestro Dirk Brossé.

VIDEODROOM is de jaarlijkse creatieve dream date tussen FFG en Kunstencentrum VIERNULVIER: een eigenwijze mengelmoes van eclectische muziek en dito cultcinema. Zo zijn er onder andere Whispering Sons, die samen met filmmaker Heleen Declercq een intieme voorstelling neer te zetten. Er worden ook nieuwe soundtracks en eigenzinnige hommages gespeeld door o.a. het Ghent Advanced Master Ensemble, singer-songwriter Naima Joris en de Belgische saxofonist, componist en producer Mattias De Craene.

 

Samen met multi-instrumentalist Dijf Sanders sluit Tsar B VIDEODROOM 2023 af met een eigenzinnige hommage aan haar grote voorbeeld Angelo Badalamenti (1937-2022), de componist van de legendarische Twin Peaks-soundtrack. Zijn fantastische Twin Peaks Theme werd in 1990 bekroond met een Grammy. Het GHOST-collectief zorgt voor een party die volledig in het teken staat van Twin Peaks.

Check Also

Ontdek ‘Voices of Liberation’ van Koen Mortier!

Al sinds maart 13 maart 2024 loopt ‘Skunk’ van Koen Mortier bij ons in de …