Zoals het VAF bij ons regelmatig laat weten welke producties op steun kunnen rekenen, gebeurt dat aan de andere kant van de taalgrens ook. Daar maakt ook Le Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel na iedere bijeenkomst van La Commission de Sélection des Films bekend welke de producties zijn die op steun kunnen rekenen. Tijdens de recentste subsidieronde kregen maar liefst drie regisseurs die eerder een Magritte voor Beste Regie wonnen te horen dat hun project werd goedgekeurd.
Het is altijd uitkijken naar de volgende van de gebroeders Dardenne, maar zelf doen Luc en Jean-Pierre Dardenne er, naar goeie gewoonte, alles aan om zo weinig mogelijk over hun nieuwste project los te laten. De opnames van ‘Ahmed’ zijn momenteel volop aan de gang en intussen is ook de productiesteun goedgekeurd. De set is helemaal gesloten en ook de cast is helemaal geheim gehouden. Alleen de pitch van de film is bekend. Het verhaal speelt zich af in ons land en gaat over Ahmed, een jonge moslim-extremist, die van plan is om in naam van zijn godsdienst zijn leraar te vermoorden. Les Films du Fleuve hebben op de eerste draaidag alleen een fotootje meegegeven waarop je een productiemedewerker van op de rug ziet op de set in Seraing. En daarmee weet je dan weer dat de heren naar even goeie gewoonte weer in eigen streek draaien.
De grote winnaar van de Magritte’s dit jaar was Philippe Van Leeuw met zijn film ‘Insyriated’. Goed voor zeven prijzen. De film mocht trouwens ook Film Fest Gent openen. De nieuwe film van Philippe Van Leeuw zal ‘The Wall’ heten en de opnames zullen plaatsvinden in de Verenigde Staten. Zijn verhaal gaat over ene Jessica Comley, een dame die er deel uitmaakt van de Border Patrol, de instantie die de Amerikaanse grenzen bewaakt. Zeg maar, de douane, maar dan iets steviger. In de sector waarin Comley actief is, aan de grens tussen Mexico en Arizona, gaat het er hard aan toe. Die strook mag dan vooral uit woestijnlandschap bestaan, de migranten en drugtrafficanten trachten er toch de grens over te steken. Een grens die Comley met trots bewaakt.
Bouli Lanners is van plan om met ‘Wise Blood’ zijn eerste Engelstalige film te draaien. De acteur die met ‘Eldorado’, ‘Les géants’ en ‘Les premiers, les derniers’ eerder enkele geweldige films regisseerde wil in zijn Engelstalige film het verhaal vertellen van Thomas, een 35-jarige Fransman, en Millie, een vrouw van zestig. Samen leven ze in een presbyteriaanse gemeenschap in het noorden van Schotland.
En de filmwereld kan zich ook verheugen op de comeback van Gérard Corbiau, die sinds 2003 geen film meer heeft gedraaid. Maar Corbiau was vooral in de jaren ’80 en ’90 een klinkende naam. Zowel ‘Le maître de musique’ als ‘Farinelli’ werden destijds genomineerd voor een Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. En met zijn nieuwste ‘Sauver Mozart’, viert hij niet alleen zijn terugkeer, hij keert ook terug naar zijn oude liefde, de muziek. Het verhaal van ‘Sauver Mozart’ speelt zich af in het Salzburg van 1939. De stad van Mozart wordt de culturele hoofdstad an het ‘Reich’. De Joodse Otto Steiner verzet zich tegen de bezetter en wil na een mislukte aanslag tegen Hitler nu een muzikale aanslag plegen om… Mozart te redden.
Niet onbelangrijk voor de Vlaamse film is dat ‘De Patrick’ van Tim Mielants ook op coproductiesteun kan rekenen. De film met Kevin Janssens in de hoofdrol wordt momenteel in de Ardennen gedraaid. Laurent Van Lancker, die enkele jaren geleden zijn langspeelfilmdebuut maakte met de lowbudgetfilm ‘Brak‘, een bewerking van ‘De ontelbaren’ van Elvis Peeters met Tibo Vandenborre en Sam Louwyck in de hoofdrollen, zal zijn tweede langspeler blijkbaar in het Frans draaien. ‘Des chiens et des dieux’ kreeg alvast ontwikkelingssteun.