Ondergronds gaat in première!

Deze week gaat Ondergronds in première, een kortfilm die volledig geschreven werd door ChatGPT.

Lore Loyens zit momenteel in haar Master Filmregie op het KASK en komt met een primeur. Haar kortfilm  is de eerste in België waarvan het scenario volledig werd geschreven door CHAT GPT; kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in het voeren van dialogen met een (menselijke) gebruiker. Maar ook de shotlist werd gemaakt door ChatGPT, waarmee de chatbot dus ook de beeldvoering van de film bepaalde.

De regisseuse wil met deze kortfilm een statement maken: “Artificial Intelligence zal onze creatieve jobs nog niet meteen kunnen overnemen”. Tijdens het proces werd namelijk duidelijk waarom er nog niet meer films geschreven worden door AI. “Het scenario dat CHAT GPT schreef was niet zo goed”, zegt Loyens, “maar door het toch op een professionele manier te verfilmen zijn we alsnog tot een vrij boeiend, absurd eindresultaat gekomen”.

Loyens kwam samen met DOP Lukas  Gevaert en de vier spelers. Samen creërden ze korte karakterbeschrijvingen voor de personages, kozen ze een locatie en een genre, en gaven deze gegevens door aan de chatbot. Die schreef zelfstandig een scenario uit op basis van deze informatie. De spelers kregen op het einde van de dag het scenario mee naar huis om het personage eigen te maken en de dialogen in te studeren. Een dag later werd er gedraaid op de afgesproken locatie.

Ondergronds': ChatGPT schrijft een kortfilm | De Tijd
Synopsis: 

Onduidelijk.

Met in de hoofdrollen: Michaël Pas, Violet Braeckman, Willem De schryver en Lieselot Siddiki.

Ondergronds gaat hier online in première op woensdag 31/05 om 19u.

Check Also

Mee op zee met ZODIAC!

Afgelopen week werd de kortfilm ZODIAC gedraaid op zee, voor de kust in Nieuwpoort. Fotograaf …