Omen van Baloji vertegenwoordigt België op de Oscars van 2024!

De nationale jury die verantwoordelijk is voor de selectie van de Belgische inzending voor de Oscars van 2024 kwam donderdagochtend bijeen. Hun keuze viel op Omen (Augure), de debuutfilm van regisseur Baloji.

Voor de categorie Best International Feature Film Oscar wordt elk land uitgenodigd een film in te zenden voor de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences (AMPAS), die de Oscars organiseert, de gerenommeerde prijsuitreiking van de Amerikaanse filmindustrie.

Op donderdag 14 september vonden audities en beraadslagingen plaats om de representatieve film van België te bepalen. De film wordt gekozen door een nationale jury, bestaande uit een gelijk aantal leden van de Federatie Wallonië-Brussel en de Vlaamse Gemeenschap.

Uit de vier films die in de laatste ronde van het selectieproces op de shortlist stonden, selecteerde de jury Omen om België te vertegenwoordigen!

Dit is de eerste speelfilm van de multidisciplinaire Belgisch-Congolese kunstenaar. De film beleefde zijn wereldpremière in de officiële selectie van het filmfestival van Cannes in de sectie Un Certain Regard, waar hij de New Vision Award won. Sindsdien is het geselecteerd voor verschillende andere festivals, waaronder Sydney, Durban, Karlovy Vary, Sarajevo en Angoulême, waar het de prijs voor beste regisseur won.

“Ik ben blij om deze campagne te starten en trots om België te vertegenwoordigen voor de Oscars. Trots op het verhaal dat we vertelden en de culturele betekenis achter deze keuze.
We komen van zo ver, het is een prachtige ode aan veerkracht, doorzettingsvermogen.
Laten we nu aan het werk gaan!” – Baloji

 

“Augure” de Baloji

Vier personages, die door hun families en gemeenschappen als heksen of tovenaars worden beschouwd, zien hun paden kruisen in een magisch-realistisch Congo. Alleen door wederzijdse hulp en verzoening kunnen ze ontsnappen aan de vloek die op hen rust.

De cast bestaat uit Marc Zinga, Lucie Debay, Yves-Marina Gnahoua, Marcel Otete Kabeya en Eliane Umuhire.

We zullen nu tot januari moeten wachten om de 5 genomineerde films te kennen. De 96e Oscaruitreiking vindt plaats op 10 maart 2024 in het Dolby Theatre in Los Angeles.

festival de Cannes – foto: Jean-Pierre Malherbe

Omen wordt geproduceerd door Wrong Men en gecoproduceerd door Tosala Films, New Amsterdam, Special Touch Studios, RadicalMedia, Serendipity, Sudu Connection en Big World Cinema.

Met de steun van het Centrum voor Film en Audiovisueel van de Federatie Wallonië-Brussel, New Dawn, Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, Berlinale World Cinema Fund, Screen.brussels, CNC Cinéma du monde, Red Sea Film Fund, Fond de promotion culturelle, Regering van de Democratische Republiek Congo, Francophonie Image Fund, BNP Paribas Fortis Film Finance, RTBF (Belgische Televisie), VRT, Proximus, VOO&Betv, Canal+ International, TV5 Monde.

Omen wordt op 15 november 2023 in België uitgebracht door Imagine Film. De film wordt in de VS gedistribueerd door Utopia Distribution. De internationale verkoop wordt verzorgd door Memento International.

Check Also

Mee op zee met ZODIAC!

Afgelopen week werd de kortfilm ZODIAC gedraaid op zee, voor de kust in Nieuwpoort. Fotograaf …