‘Offline’ wint alles wat er te winnen valt in Amiens

 

 

‘Offline’, het speelfilmdebuut van Peter Monsaert dat bij ons sinds kort in de bioscoop loopt, is de grote overwinnaar van het 32ste Internationaal Filmfestival van Amiens (16-24 nov). De film sleepte er vanavond niet alleen de Grand Prix voor Beste Film, de zogenaamde ‘Gouden Eenhoorn’, in de wacht maar ging ook aan de haal met de Prijzen voor Beste Actrice (Anemone Valcke) en voor Beste Acteur (Wim Willaert). Daarnaast won hij ook de Signis Prijs van de Internationale Katholieke Organisatie voor Communicatie.

‘Offline’ is het verhaal van Rudy en Vicky die elkaar op het Internet ontmoeten.

Hij probeert na zeven jaar celstraf zijn oude leven terug op te nemen. Zij is een jonge studente die als sexcamgirl een centje bijverdient. In de anonimiteit van hun online ontmoetingen lijken ze open te bloeien in elkaars gezelschap. In het echte leven staan te veel obstakels hun toenadering helaas in de weg.

Met ‘Offline’ debuteert Peter Monsaert, die vroeger al actief was op het vlak van theater en video-installaties, als filmregisseur. In de hoofrollen zien we Anemone Valcke en Wim Willaert. Ruben Impens tekent voor de fotografie. De muziek is van Triggerfinger.

Eerder deze week viel ‘Offline’ duidelijk al in de smaak bij het festivalpubliek dat de film in Amiens onthaalde op bijzonder warme en enthousiaste reacties.

Het Internationaal Filmfestival van Amiens, opgericht in 1980, is een vaste waarde in het circuit van de Franse filmfestivals. Een laaiend enthousiaste artistiek directeur Fabien Gaffez, tevens ook lid van het selectiecomité van de Semaine de la Critique in Cannes, noemt ‘Offline’ ‘een verdiende winnaar’.

Aan de Grand Prix voor de beste film is een belangrijke distributiepremie verbonden die perspectieven opent voor een bioscoopcarrière in Frankrijk. Naast een premie van 7.500 euro voor de distributeur die film aankoopt, bestaat de prijs uit een promotiecampagne ter waarde van 25.000 euro en een bijdrage van 2.500 euro in de ondertiteling van de winnende film.

Anemone Valcke (22) zit momenteel in haar laatste jaar drama aan de School of Arts in Gent. Ze maakte haar filmdebuut in ‘Aanrijding in Moscou’ en was sindsdien ook te zien in ‘Bo’ en ‘Adem’. Nadat ze in 2011 op de Vlaamse Filmprijzen gelauwerd werd als Beste Actrice in een Bijrol voor haar rol in ‘Adem’, is dit haar tweede grote award en meteen haar eerste in het internationale festivalcircuit .

Wim Willaert (45) is muzikant en veel gevraagd acteur. Hij is niet alleen te zien in het theater maar ook in TV-reeksen en films. Het is voor Willaert niet de eerste onderscheiding voor een hoofdrol. In 2004 won hij de Bayard d’Or voor Beste Acteur op het Internationaal Filmfestival van Namen voor zijn rol in ‘Quand la mer monte’.

‘Offline’ werd geproduceerd door het Gentse productiehuis Lumière, en kwam tot stand met de steun van o.a. het VAF/ Filmfonds. De film beleefde zijn wereldpremière tijdens het Filmfestival Gent dit jaar.

Bekijk :

20 redenen om ‘Offline’ te gaan bekijken

Een gesprek met Anemone en Wim

Check Also

Nieuwe huisstijl voor Film Fest Gent!

België’s grootste internationale filmfestival zal in oktober 2023 haar 50e verjaardag vieren. Bij een nieuw …