‘Offline’ sluit de competitie van het Festival van Gent

Het Filmfestival van Gent lijkt dit jaar resoluut voor de Vlaamse film te hebben gekozen.  Want nadat eerder werd aangekondigd dat het festival op 9 oktober opent met ‘The Broken Circle Breakdown’ maakt het festival nu bekend  dat ‘Offline’, het langspeelfilmdebuut van Peter Monsaert, op 16 oktober de officiële competitie van het festival mag afsluiten.  Natuurlijk, doordat de film echt wel helemaal Gents is — net als ‘The Broken Circle Breakdown’ — is het niet meer dan logisch dat hij in première gaat in Gent en niet op het festival van Oostende dat volgende week van start gaat.


Dat ‘Offline’ in competitie zit, betekent dus ook dat de film kan meedingen naar de prijzen die op 17 oktober in het stadhuis in Gent worden uitgereikt, meer bepaald ‘de Grote Prijs voor de Beste Film’ en ‘de George Delerue Prijs voor de Beste Muziek’.  En met een soundtrack die gemaakt is door de mannen van ‘Triggerfinger’ weten we nu al dat niet alleen het oog, maar ook het oor, dat ook wat wil, verwend zal worden.   Dus wellicht een serieuze kanshebber op die Georges Delerue Prijs.  ‘Offline’ is een productie van Lunanime en Victoria Deluxe, in coproductie met de VRT. De film wordt verdeeld door Lumière en is vanaf 14 november in de bioscoop te zien.

We hebben het op Cinevox eerder al uitgebreid gehad over de film en we zullen in de komende weken en maanden nog veel aandacht besteden aan het project.  Interviews met de regisseur en acteurs kunt u via de linken onderaan bekijken.

Met Peter Monsaert lijkt er alweer een nieuwe talentvolle regisseur van eigen bodem op te staan. Na projecten in het theater en de videokunst, is hij met ‘Offline’ aan zijn langspeelfilmdebuut toe. 

De film doet het relaas van Rudy Vandekerckhove, een nogal zonderlinge ex-gedetineerde die na zeven jaar achter de tralies zijn leven weer op de rails probeert te krijgen. Dat betekent voor Rudy: zijn oude job als reparateur van wasmachines hernemen en zich verzoenen met de familie die hij destijds achterliet. Hoewel hij daarbij kan rekenen op de hulp van de gepensioneerde kapster Denise en zijn vriend Rachid, dreigt zijn duistere verleden hem opnieuw in te halen.

Met ‘Offline’ heeft Wim Willaert zijn eerste grote Vlaamse filmrol te pakken. Eerder was hij te zien in de Frans-Belgische productie ‘Quand la mer monte’ van Yolande Moreau en Gilles Porte. Het Vlaamse publiek kent Wim Willaert vooral van zijn rollen in onder meer de films van Koen Mortier ‘Ex Drummer’ en ‘22 mei’. De West-Vlaamse acteur toont met zijn interpretatie van Rudy dat hij grote emoties op onnavolgbare wijze van een lichtvoetige toets kan voorzien. Hij wordt vergezeld door aanstormende talenten Anemone Valcke, bekend uit ‘Aanrijding in Moscou’ en ‘Adem’, en Robrecht Vanden Thoren uit ‘Hasta la Vista’.

 

Een nauwelijks te overschatten troef van ‘Offline’ is de soundtrack die Triggerfinger speciaal voor de film componeerde. De muziek wijkt bij vlagen af van wat we van de meest succesvolle Belgische band van het moment gewoon zijn. Ingespeeld tijdens hun internationale tournee in een draagbare opnamestudio, bewijzen Ruben Block en de zijnen opnieuw hun veelzijdigheid, met naast de obligate loeiharde rock ook een aantal stukken klassiek en zelfs een streep big beat ‘op z’n Chemical Brothers’. Monsaert verantwoordde de keuze voor Triggerfinger overigens door te stellen dat de band in haar muziek de uitersten verenigt die Rudy Vandekerckhove typeren: “woede en onrust in combinatie met gelatenheid en melancholie”.

Bekijk de interviews :

Wim Willaert en Anemone Valcke

Op de set

Peter Monsaert

bericht Triggerfinger

trailer ‘Offline’

teaser Offline

Check Also

Mathias Sercu deelt trailer en poster van J’aime la vie!

Mathias Sercu stelt zijn debuutfilm als regisseur voor, met in de hoofdrollen Janne Desmet, Jurgen …