Noord-Amerikaanse première voor ‘Cafard’ in Montréal

BRUSSEL/MONTREAL, 30 september 2015. ‘Cafard’, de lange animatiefilm van Jan Bultheel die nu bij ons in de zalen loopt,  is uitgenodigd voor het Festival du Nouveau Cinéma in het Canadese Montréal (7-18 oktober). De epische animatiefilm wordt er in Noord-Amerikaanse première vertoond als onderdeel van het Panorama programma. Ondertussen maakte het in Parijs gevestigde Eurozoom ook bekend dat het ‘Cafard’ vanaf 18 november in Frankrijk uitbrengt.


“Cafard onderscheidt zich door de visuele pracht van zijn geraffineerde grafisch universum”, stelt Stéphane Defoy van het Festival du Nouveau Cinema (FNC). “Eindelijk een animatiefilm waar de digitale technologie volledig ten dienste staat van een dramatisch verhaal met talrijke wendingen.”

‘Cafard’ ging onlangs in wereldpremière als slotfilm van het Filmfestival Oostende. De internationale première staat gepland voor het Internationaal Filmfestival van Busan in Zuid-Korea dat morgen van start gaat. In Frankrijk komt de film op 18 november via distributeur Eurozoom in de zalen, na een speciale première op 11 november.

De film vertelt de dramatische lotgevallen van worstelaar Jean Mordant. Terwijl hij in Buenos Aires de wereldtitel binnenhaalt, wordt zijn dochter in Oostende verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert zich te wreken en samen met zijn trainer en neefje neemt hij dienst bij het AMC-korps, de eerste pantserdivisie ter wereld, wat het begin wordt van een dramatisch odyssee rond de wereld.

‘Cafard’ werd geschreven, gedesigned en geregisseerd door Jan Bultheel, vooral bekend als maker van de animatiereeks Hazentem Internationaal, een productie voor Ketnet en het Franse TF1. De acteurs speelden een intensieve rol in het maakproces. Hun bewegingen en mimiek werden door middel van ‘motion capture’ en ‘facial tracking’ overgezet op de animatiefiguren. Wim Willaert (‘Offline’, ‘Eigen kweek’) vertolkt Jean Mordant, Sebastien Dewaele (‘Eigen kweek’) zijn trainer Victor. Arielle Sleutel is de Vlaamse hoofdproducent voor Tondo Films. Cafard loopt ondertussen in de Belgische zalen; Belgisch distributeur is September Film.

Op het programma in Montréal staan ook verschillende coproducties met Vlaanderen zoals ‘Le tout nouveau testament’ van Jaco Van Dormael (Vlaams coproducent: Caviar), dat het festival feestelijk mag openen, ‘La tierra roja’ van Diego Martinez Vignatti (Vlaams coproducent: A Private View) en ‘Vita Brevis’ van Thierry Knauff (Vlaams coproducent: Inti Films).

‘Cafard’, ‘Le tout nouveau testament’, ‘La tierra roja’ en ‘Vita Brevis’ konden rekenen op steun van het VAF. De films, met uitzondering van ‘Vita Brevis’, werden bijkomend ook ondersteund door het economisch fonds Screen Flanders.

Zie ook :

de trailer van ‘Cafard’

een making-of van ‘Cafard’

Check Also

Jasper Nijsmans benoemd tot Hoofd Promotie Vlaams Audiovisueel Fonds!

Het bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft de aanstelling goedgekeurd van de nieuwe leidinggevende …