Adil Bilall

Nog twee nieuwe Belgische projecten voor Adil El Arbi en Bilall Fallah

Waar ze de tijd nog halen, is een raadsel, maar naast het Amerikaanse Bad Boys for Life en Beverly Hills Cop én de eerder aangekondigde televisieserie ‘Grond’, maken Adil El Arbi en Bilall Fallah zich op voor nog twee Belgische projecten: de serie ‘Chicago’ en film ‘Calypso’.

Chicago  (werktitel)

Nog maar pas afgestudeerd zijn de scenaristen Amina Hatim (24), Una Kreso (27) en Nele Vandael (26), en nu al werken ze samen met Adil El Arbi en Bilall Fallah. Met hun Grensoverschrijvend Collectief schrijven ze aan een televisiereeks, gebaseerd op verhalen die werden neergepend door Dirk Bracke. Dat project lag al langer op tafel bij regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah. De werktitel van de serie is ‘Chicago’, en speelt zich af rond de gelijknamige blok in Linkeroever, Antwerpen. “Het gaat over een groepje jongeren dat daar opgroeit, een vriendschap die geleidelijk uitgroeit tot een criminele bende. De meesten hebben daar liever niets mee te maken, maar kunnen er ook niet onderuit”, vertelde scenariste Una Kreso gisteren aan Bruzz. Hoewel El Arbi en Fallah momenteel in de Verenigde Staten vertoeven, deden ze al verschillende brainstormsessies via Skype, en spraken ze ook een aantal keren in Antwerpen af. “Ze steken veel energie in het project, en er is een goede connectie”, aldus Kreso.

De reeks wordt naar alle waarschijnlijkheid uitgezonden op de VRT, en 5 november werd bekendgemaakt dat ook het VAF over de brug komt met 50 000€ Scenariosteun. Het  collectief kan nu dus echt uit de startblokken, en zal de komende weken intensief schrijven vanuit hun kantoor te Molenbeek.

De dames van het Grensoverschrijvend Collectief

Calypso

Begin deze week kwam filmblad Variety met exclusief nieuws: Adil El Arbi en Bilall Fallah, die ook al op hun ’10 Directors to Watch’-lijst belandde, zullen ook met de Franse regisseur en scenarist Jeremie Guez in zee gaan. Die presenteerde vorige maand nog ‘A Bluebird in My Heart’ met Veerle Baetens op Film Fest Gent, een film waarin een crimineel zijn leven op orde probeert te brengen in een schimmig motel. Ook voor het scenario van ‘Calypso’ gaat hij de criminele tour op: een koppel beheert samen een corrupte nachtclub, maar al een tijdje knelt hun huwelijk. Een scheiding dringt zich op, maar dan gebeurt er een moord in de club en moeten ze het noodgedwongen samen oplossen.

De productie van de film is in handen van de Belgische Nabil Ben Yadir en Benoit Roland. Waarschijnlijk zullen El Arbi en Fallah ook de opnames in België inblikken. Guez zelf zal coproducer worden. Voor wanneer de film zal zijn, is voorlopig nog niet bekend. Wij gokken niet direct, want net zoals El Arbi en Fallah heeft Guez eerst nog een andere job: hij begint binnenkort aan de opnames van The Sound of Philadelphia met Matthias Schoenaerts.

Deze foto postte Adil begin deze week op Facebook: beide regisseurs met Bad Boys Will Smith en Martin Lauwrence.

En verder…

Begin dit jaar werd al bekendgemaakt dat het regisseursduo ook ‘Grond’ voor hun rekening zal nemen, het nieuwe televisieproject van Wannes Capelle (muziekgroep Het Zesde Metaal, ‘Bevergem’), Dries Heyneman (‘Bevergem’) en Zouzou Ben Chikha (‘Bevergem’). Daarin volgen we twee Belgische begrafenisondernemers van Marokkaanse origine, die heilige grond willen importeren om overleden moslims mee te begraven. Een briljant plan, waarvoor ze helaas geen financiering vinden. Tot zich een malafide investeerder aandient die er extralegale voordelen in ziet.

Lunanime, de productietak van de Lumière Groep, is de hoofdproducent in samenwerking met VIER en met de steun VAF/Mediafonds. Lunanime heeft de ambitie om de serie als een internationale co-productie te financieren én te produceren. Zowel Nederland, Duitsland en Noorwegen hebben hun belangstelling reeds geuit. De start van de opnames is gepland in 2019, de serie zal te zien zijn op VIER in 2020.

Tenslotte is ook voor Bad Boys for Life alles in kannen en kruiken, nu na Will Smith ook Martin Lawrence officieel aan boord is. Het budget liep op tot 100 miljoen euro, een hallucinant bedrag voor wie de Vlaamse budgetten gewend is. De officiële releasedatum is afgeklokt op 17 januari 2020, de camera gaat begin 2019 al in actie. El Arbi en Fallah zien het in elk geval al volledig zitten, zo blijkt uit de foto die begin deze week opdook.

Lees ook:

Over de crew van Bad Boys III

Het is officieel: Adil en Bilall regisseren Bad Boys for Life

El Arbi en Fallah over Patser

Patser is de shit

Matteo wist al lang dat hij met Adil en Bilall zou werken

‘Patser’ is even heftig als de makers van de film

De patser wil zijn eigen stem, volgens Matteo

Matteo neemt zijn petje af voor Adil en Bilall

‘Patser’ : de meest multiculturele film van Vlaanderen

 

 

 

Check Also

Kristien De Proost over haar rol in ‘Zondag de Negentste’!

Kristien De Proost (‘The Chapel’, ‘De Twaalf’, ‘The Best of Dorien B.’) speelt in ‘Zondag …