Nieuwe film van Tim Mielants, “Small Things Like These” met Cillian Murphy in de hoofdrol, opent Berlinale!

Tim Mielants

Het 74e Internationale Filmfestival van Berlijn opent op 15 februari 2024 met de wereldpremière van Small Things Like These, de Iers-Belgische productie in een regie van Tim Mielants.  De film verenigt regisseur Tim Mielants (Wil, De Patrick, The Responder) met acteur Murphy, die beiden voordien ook samenwerkte aan het derde seizoen van Peaky Blinders.

De film is een literaire adaptatie van het gelijknamige boek, geadapteerd door Enda Walsh met in de hoofdrollen Cillian Murphy, Eileen Walsh, Michelle Fairley en Emily Watson. “Small Things Like These” is een productie van Big Things films, Screen Ireland, Artists Equity en het Belgische productiehuis Wilder Content. De film gaat in competitie voor de Gouden Beer.

Cillian Murphy & Tim MIelants

De film is gebaseerd op het boek van de bekroonde Ierse schrijfster Claire Keegan (die ook ‘Foster’ schreef, verfilmd tot de succesvolle Ierstalige film The Quiet Girl/An Cailín Ciúin). Small Things Like These werd voor het witte doek in een filmscenario gegoten door de gevierde Ierse schrijver Enda Walsh, die al jarenlang samenwerkte met Cillian Murphy.

Small Things Like These speelt zich af in 1985, in een klein stadje op het platteland van Ierland tijdens Kerstmis en volgt kolenarbeider, echtgenoot en vader Bill Furlong wiens dagelijkse routine verstoord wordt door de ontdekking van een verborgen geheim.

De film belicht het schokkende schandaal van de Magdalena wasserijen, die in Ierland een publiek geheim waren. Van de jaren 1820 tot 1996 hielden de nonnen van de katholieke kerk jonge vrouwen gevangen en dwongen hen tot een leven van gedwongen dienstbaarheid.

Tim Mielants

Tim Mielants is ontzettend blij met dit heuglijke nieuws :
“Small Things Like These is een film geworden die me nauw aan het hart ligt. Dat ik dit heb kunnen maken met de winnaar van de Golden Globes in de hoofdrol en dat het bovendien de openingsfilm van het filmfestival van Berlijn wordt, is onwezenlijk.”

“Met Small Things Like These vertelt Tim Mielants het verhaal van een man van weinig woorden. In The Quiet Girl hadden we al een idee van het talent van Claire Keegan om kleine verhalen om te zetten in beelden en deze onvergetelijk te maken; in deze film vindt haar delicate, rijke en toch nuchtere schrijfstijl een geweldige vertolker in Cillian Murphy. We zijn ervan overtuigd dat dit verhaal dat vriendelijkheid en moed benadrukt om op te komen tegen onrecht, bij iedereen zal aanslaan. We kijken ernaar uit om deze ‘stille’ maar toch uitzonderlijke film te lanceren aan het begin van Zeitgeist Irland 24, een jaar lang viering van de Ierse cultuur in Duitsland”, zegt artistiek directeur Carlo Chatrian van de Berlinale.

De film werd geproduceerd door Murphy en Alan Moloney via hun bedrijf Big Things Films samen met Catherine Magee. Matt Damon en Drew Vinton zijn de producenten voor Artists Equity en FilmNation Entertainment verzorgt de internationale verkoop. Aanvullende financiering kwam van Screen Ireland/Fís Éireann en de film werd in België gecoproduceerd door Wilder Content.

Wilder Content is het jonge productiehuis van Tim Mielants en Bert Van Dael. Ze maakten eerder al de reeks Exen en nu dus ook hun eerste internationale langspeelfilm Small Things Like These.

Check Also

Film Fest Gent brengt muzikaal eerbetoon aan componist James Horner!

Op 17 oktober 2024 brengt Film Fest Gent een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse componist …