Nieuw reglement voor de European Film Awards

De European Film Academy heeft de selectieprocedure voor langspeelfilms en documentairefilms die in aanmerking komen voor de European Film Awards gewijzigd. De Raad van Bestuur van de EFA heeft beslist om enkele wijzigingen door te voeren, nl. het aantal geselecteerde films zal verkleinen, waardoor de selectieprocedure democratischer wordt en alle landen op dezelfde manier behandeld worden.

Er zal niet langer een nationale stem nodig zijn om een nationale film in de selectie te krijgen. Tot op heden konden de EFA leden, afkomstig uit de landen met het grootst aantal leden, rechtstreeks een nationale film in de EFA Feature Film Selection brengen.

Naast de bestaande criteria voor Europese films om deel te nemen aan de EFA’s, moeten de films, die nu in aanmerking willen komen, op z’n minst aan één van de volgende extra voorwaarden voldoen: in de prijzen gevallen zijhttp://mlksjdf.dslkfj.comn op één van de grote festivals, verkocht zijn aan minstens drie landen of uitgebracht zijn in minstens drie landen (documentaire: één land). Indien een film voldoet aan één van deze criteria en voldoet aan de andere EFA – reglementering, kan de film worden voorgesteld aan EFA leden, Europese film instituten, EFA Peters en aandeelhouders van Europese films. Onder ‘Europees’ wordt volgens de European Film Academy verstaan, ‘geografisch Europees’, met andere woorden film die zowel uit EU als uit niet-EU leden komen, met inbegrip van Israël en Palestina.

De deadline voor de indiening is 31 mei. Na deze datum zullen de comités max. 45 films en 12 documentaires selecteren, die vervolgens aan de EFA – leden worden voorgesteld voor een mogelijke nominatie. Nadien zullen de EFA – leden hun stem uitbrengen. De winnaars worden op 7 december 2019 in Berlijn op de 32ste editie van de European Film Awards uitgeroepen.

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …