Niet te missen op DOCVILLE!

Iraq’s Invisible Beauty

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met 30 maart toont het festival documentaire films met een sterke focus op (in)nationale auteurscinema. Wij zetten zoals altijd graag enkele Belgische films in de kijker.

Het festival wordt geopend met de nieuwe documentaire Iraq’s Invisible Beauty van Sahim Omar Kalifa (Baghdad Messi) en Jurgen Buedts. De film maakt ook deel uit van de Nationale Selectie.

Daarin bevinden zich ook films van o.a. Dorothee Van Den Berghe, Griet Van Reeth, Pieter Van Eecke, Lennart & Maarten Stuyck, Joost Laperre, Jillis Schriel, Nevine Gerits, Lode Desmet, Marie De Hert en Ellen Pollard.

Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel maakt daar ook deel van uit, de documentaire werd ook getoond op Film Fest Gent. Lees hier het interview met Amélie van Elmbt en Maya Duverdiers dat we toen deden.

Ook Ruben Desiere‘s Echo wordt vertoond in deze categorie. De documentaire geeft het publiek een inkijk in de opleiding van Belgische militairen. De film kreeg eerder al een speciale vermelding van de jongerenjury tijdens Film Fest Gent.

Beest | DOCVILLE - Documentaire Filmfestival Leuven 22.03 t/m 30.03.23
Uit: Beest van Joost Laperre en Jillis Schriel


Onze Natuur
 van Dick Harrewijn, Pim Niesten en Maria Lise Van Lent maakt deel uit van Docville’s Sciencesville programma. Voor wie hem de voorbije maanden gemist heeft: de Ensorwinnaar voor de Beste Documentaire Film is te zien op 26/03, gevolgd door een (optionele) stadsnatuurwandeling. De vertoning van 28/03 wordt uitgeleid door de regisseurs.

Brecht Vanhoenacker verzet zich met Rebels tegen de stereotiepe portrettering van 75-plussers en de betutteling van oude mensen.

Johan Van Schaeren toont Het bijzondere levensverhaal van Karl Eriksson, over een gepassioneerd muzikant. Erikson maakte o.a. deel uit van The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band, met Johan Heldenbergh en Veerle Baetens.

 

Op zondag worden traditiegetrouw de Ket&Doc’s vertoond. De kinderdocumentaires gingen in première op het jeugdfilmfestival J.E.F., waar we een kort interviewtje deden met Julie Daems. Haar documentaire Eneris volgt Manon, een meisje die de tijd doodt in het kapsalon van haar tante in de drukke wijk Matongé te Brussel. Alles wat ze rondom zich ziet, versmelt in haar dagdromen tot een fantasierijk verhaal.

Matongé is voor vele mensen nog een onbekende wijk, wat trok u aan aan deze buurt?

Julie: Het is een wijk die zeer veel talenten heeft en inderdaad nog niet zo bekend is. Ik wou een kleurrijk portret maken met mensen die van Matongé zijn en die elk iets kunnen bijbrengen aan de film. Een soort horizontaal speelveld waar iedereen ideeën kan aanbrengen. Ik wou een positief en leuk portret tonen voor kinderen, en ze zo ook nieuwsgierig maken om de hoofdstad te ontdekken.

Hoe verliep het draaien van de film in zo’n drukke buurt, met al de kinderen? 

Dat was heel fijn. Er was op dat moment een hittegolf, het was eind augustus. Ik had al twee studentenfilms gemaakt, dus de mensen waren er al wel gewend aan mij en de mensen die met mij projecten realiseren. Ik ben er al sinds 2018 actief, het was een lang proces maar heel leuk.

Gaël, de vroegere conciërge van het winkelcentrum waar de film is opgenomen, was ook een grote hulp in het verbinden van mensen. Hij kent veel kinderen van de buurt, hij heeft trouwens ook alle muurschilderingen en tekeningen gemaakt die je in de film ziet.  En ik ken zelf veel kapsters van het salon, dus er was wel een vertrouwensband.

Heeft u nu de smaak te pakken om meer films voor kinderen te maken? 

Ik vind het heel leuk om iets voor kinderen te maken. Dit is een heel leuke kennismaking met J.E.F. en Visualantics is een leuke producent, dus dit geeft allemaal vertrouwen om een nieuwe film te maken!

Verder worden op het festival ook nog de andere Ket&Docs vertoond van deze lichting: Warre en de drie wilgen van Yasmine VersteeleBijzonder buitengewoon van Sarah Van Dale, Leonie, Skeet en de biggen van Jip Heijenga en Skate the City van Lies Van der Auwera.

Dit allemaal en nog veel meer is te zien van 22 tot en met 30 maart te zien op DOCVILLE! Bekijk hier het volledige programma en ontdek alle Belgische filmmakers.

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …