Vanaf vandaag kan je in de bioscoop naar het ontroerende verhaal gaan kijken van de verboden liefde tussen Nelly & Nadine.
Op kerstavond 1944 ontmoeten de Brusselse Nelly en de Franse Nadineelkaar voor het eerst in het concentratiekamp Ravensbrück. Door de oorlog scheiden hun wegen, maar de liefde voor elkaar houdt hen overeind. De film van de Zweedse Magnus Gertten is een Belgische coproductie met A Director.
Nelly & Nadine ging in première op de Berlinale en werd daar bekroond met de Teddy Award voor beste LGBTQi film. Op 5 oktober gaat Nelly & Nadine in première in Cinema Palace in Brussel, in aanwezigheid van de regisseur en van Sylvie Bianchi, de kleindochter van Nelly. Daarna zal de film uitkomen in de Belgische bioscopen.
Synopsis
In 2007 zag regisseur Magnus Gertten archiefbeelden uit 1945 waarop overlevenden te zien waren die vanuit Duitse concentratiekampen aankwamen in het Zweedse Malmö. Een van hen was Nadine Hwang. Zo stootte hij op het onwaarschijnlijke levensverhaal van Nelly en Nadine. In de laatste maanden van de oorlog raken ze gescheiden, maar ze slagen erin om elkaar terug te vinden en besluiten om hun leven met elkaar te delen, al houden ze hun liefdesrelatie geheim voor familie en vrienden. De kleindochter van Nelly duikt in de persoonlijke archieven van haar grootmoeder en onthult het ontroerende liefdesverhaal van Nelly en Nadine.
DE ROL VAN BRUSSEL
Onze hoofdstad heeft een prominente plaats in het liefdesverhaal van Nelly en Nadine. Nelly is geboren en getogen in Brussel, waar ze haar beroep van klassieke zangeres uitoefende en twee dochters kreeg.
Na hun eerste ontmoeting in de kampen komen Nelly en Nadine elkaar opnieuw tegen in Brussel in 1946. Na die ontmoeting wonen ze een tijdje samen in Brussel voor ze naar Venezuela verhuizen om daar samen een nieuw leven op te bouwen. Tijdens hun korte verblijf in Brussel gaf Nelly opnieuw optredens voor Belgische televisiezenders en concertgebouwen. Enkele van deze opnames zijn bewaard gebleven. Zo kan je Nelly horen zingen in cultuurhuis Flagey.
Aan het einde van de jaren 60 werd Nadine ziek, waarop het paar besliste om terug te keren naar Brussel. Nadine stierf in februari 1972 en werd op een onbekende plaats in Brussel begraven. Sylvie en haar zus hebben het graf nooit bezocht. Nelly stierf op 4 februari 1987 en werd begraven op het kerkhof van Elsene.
BELGISCH ARCHIEF
De beelden bij Nelly’s dagboek zijn afkomstig van de Symphonie Paysanne van Henri Storck, 1942-43. Dit was een documentairefilm van filmpionier Henry Storck (1907-1999). De film bestaat uit vier delen die overeenkomen met de vier seizoenen. Het is omschreven als een lyrisch meesterwerk dat het dagelijkse leven en rituelen van de Belgische boeren toont. Er zijn vier cinematografen die genoemd worden als medewerkers aan de film: Charles Abel, Maurice Delattre, François Rents en Henri Storck.
Vanaf 5 oktober in o.a. Cinema Palace, Flagey, Kinograph, Lumière Antwerpen en Cinema ZED Leuven en Hasselt en Sphinx Gent.